versteende welvaart...

versteende welvaart
- de amsterdamse school op het groninger hoogeland...

Versteende Welvaart is een perfect boek over de huizen, kerken en andere gebouwen die er op het Groninger Hoogeland te vinden zijn in de stijl van de architectonische beweging de Amsterdamse School, uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Het boek is perfect tot in de details - de vormgeving (Staal & Duiker), de foto's (Norma van der Horst), tekst (Anja Reenders) en wandel- en fietsroutes (Cees Stolk) maken het bij elkaar tot een heerlijk boek.

Je vindt in diet boek niet alleen foto's van de buitenkant van de gebouwen, maar ook van soms verbazingwekkende interieurs waarin alles, tot en met meubels en lampen, in de stijl van de Amsterdamse School uitgevoerd is. Daarnaast is er aandacht voor de vele schitterende details - ramen, deuren, brievenbussen, hoekjes, randjes, letters en veel en veel meer - voor de soms bijzondere kleuren die er gebruikt werden, voor de fantastische toepassingen van bakstenen en dakpannen, enzovoorts.

En als je door al dat fraais helemaal lekker bent gemaakt vind je achterin het boek acht wandel- en fietsroutes. Als gezegd - perfect! Tussendoor hebben we dan ook nog met belangstelling de portretten van de belangrijkste architecten gelezen. Het boek smaakt nu al naar meer, want het boek beperkt zich tot een aantal plaatsen op het Groninger Hoogeland, terwijl er in de provincie Groningen nog veel meer moois te vinden is van de Amsterdamse School. Maar dat is gezeur. Dit boek houdt je eerst wel even zoet, want juist ook door de vele details ben je niet snel uitgekeken. Mooi mooi.

  • Versteende Welvaart - Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland - Anja Reenders - Uitgeverij Noordboek ISBN 978 90 330 0653 1 - 16,50

hoekraampje...

 

 

foto's in het boek van details...

entrees...

dubbele pagina met interieurfoto's...

ramen...

 

 

 

 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine