voorheen de vooruitgang...

voorheen de vooruitgang

Voorheen De Vooruitgang is in vele opzichten een voorbeeldig boek. De titel alleen is al prachtig, maar het is ook een voorbeeld van een zeer geslaagd samenwerkingsverband tussen een fotograaf, een vormgever en een journalist. Ze legden met zijn drieŽn vast hoe het de voormalige aardappelmeel- en strokartonfabrieken in de VeenkoloniŽn is vergaan. Dat doen ze met prachtige zwartwitfoto's, maar ook met mooie, goed leesbare terugblikkende verhalen, waardoor er een schitterend geschiedenisboek is ontstaan, dat ook interessant is voor fotografieliefhebbers.

Het boek is twintig jaar geleden verschenen, en alleen nog antiquarisch verkrijgbaar, maar als je enigszins geÔnteresseerd bent in de recente geschiedenis van Groningen loont het de moeite het op te snorren. Bij Antiqbook is het voor minder dan een tientje te bestellen, en ik had zelf via deze route binnen twee dagen een perfect exemplaar in huis.

De fotograaf, Ton Broekhuis, is overigens een Limburger. Ik heb een kleine veertig jaar geleden samen met mijn vriend Ad een avond op zijn zolderkamer zitten kletsen en muziek draaien. Hij wou toen, net als wij, zo snel mogelijk uit dat benauwde Limburg weg. Het was later wel aardig om te zien hoe ook hij verslingerd is geraakt aan dat bijzondere Groninger landschap.

Het boek  is overigens net te breed voor mijn scanner, daardoor laten we hier alleen fragmenten zien (van de bladzijden over De Toekomst), om je een idee te geven.

stuk van een bladzijde...

de toekomst...

de achterkant van het boek, met links de toekomst...

terug naar de startpagina van moors magazine