wegkijken...

plaatsvervangende schaamte

Plaatsvervangende schaamte is een merkwaardig fenomeen. Het houdt in dat je je geneert voor iets dat een ander zegt of doet. Tijs Goldschmidt, bioloog/schrijver, nam die schaamte als thema toen hij uit de foto's in het Spaarnestad Fotoarchief een tentoonstelling mocht samenstellen. Dat leverde niet alleen een fascinerende reeks foto's op, maar ook een uitgebreid, boeiend essay waarin Goldschmidt uitgebreid ingaat op de werking van schaamte en plaatsvervangende schaamte.

Samen zijn ze terechtgekomen in een boek met de titel Wegkijken. Behalve de foto's die we hier laten zien gaat het om foto's in de categorieŽn dierenleed, sekstoerisme, stuitende omgang met vluchtelingen, machtsmisbruik en tegenstellingen tussen arm en rijk. En bij een groot deel van de foto's wordt het gevoel van plaatsvervangende schaamte inderdaad zo groot dat je de neiging voelt maar weg te kijken.

  • Tijs Goldschmidt - Wegkijken
    Atheneum-Polak & Van Gennep
    ISBN 90 253 1750 2

ontgroening

1960 - Ontgroening van Amsterdamse studenten.

duik

"Praktische problemen" - 1975

razzia

Joodse man wordt tijdens een razzia opgepakt op het Waterlooplein in Amsterdam.

vlak na de oorlog...

Van collaboratie beschuldigde jonge vrouw wordt te schande gemaakt, vlak na de bevrijding van Nederland in 1945. Haar haren zijn afgeknipt, haar gezicht is met schoensmeer ingesmeerd en ze wordt verplicht de Hitlergroet te brengen.

2002...

2002 - Door IsraŽlische soldaten "geÔnspecteerd" Palestijns kantoor.

 

terug naar de startpagina van moors magazine