wim is weg

wim is weg...
- is terug!

In Ik hou zo van... de Gouden Boekjes werd het verhaal van de Gouden Boekjes in Nederland perfect verteld door Joke Linders. Perfect, omdat ze ook de moeilijke verhalen niet uit de weg ging en bijvoorbeeld een heel hoofdstuk besteedde aan het eerste Nederlandse Gouden Boekje (en toevallig een van mijn persoonlijke favorieten) Wim is Weg. Dat werd geschreven en getekend door Rogier Boon (zoon van Jan Boon, alias Tjalie Robinson, alias Vincent Mahieu) die er toendertijd 500 gulden voor kreeg (ook het contract is in het boek te vinden). Om het commercieel aantrekkelijk te maken werd Annie MG Schmidt als schrijver opgevoerd, maar het boekje was bedacht, geschreven en getekend door Rogier Boon. Ook legde Linders uit waarom het boekje nog steeds niet herdrukt was. Een pijnlijk verhaal, maar Linders vertelde niet alleen het hele verhaal, maar liet ook nog meer tekeningen van de uitermate getalenteerde Rogier Boon zien.

Gelukkig kunnen we nu melden dat Wim is weg nu eindelijk als Gouden Boekje herdrukt is door uitgeverij Rubinstein, en daarmee is de cirkel op meedere manieren rond, want dit betekent niet alleen eerherstel voor de in 1997 overleden Rogier Boon, ook de naam Wim komt weer eens onder de aandacht. Want opmerkelijk genoeg was die naam ook aan het uitsterven. Er komen in Nederland gemiddeld nog maar drie Wimmen per jaar bij... Een weetje dat we te danken hebben aan de presentatie van deze welkome herdruk.

En wat wel grappig is: de biografie van de vader van Rogier Boon, Jan Boon, die beter bekend is onder zijn schrijversnamen Vincent Mahieu en Tjalie Robinson, is geschreven door Wim Willems.

Wim is weg is terug, dat is het belangrijkste, en het blijkt een tijdloos verhaal te zijn, dat je gewoon weer aan nieuwe generaties kinderen kunt voorlezen, en dat fier overeind blijft naast al die Amerikaanse titels in de reeks Gouden Boekjes.
Boekjes die je gewoon keer op keer kunt voorlezen, zonder dat je er als ouder of grootouder zelf na twee keer flauw van bent. En dat is bijzonderder dan je wellicht zou denken.

  • Rogier Boon - Wim is weg - Gouden boekje - Rubinstein - ISBN 9789047617129

wim is weg...

wim is weg en het contract...

titelpagina van de heruitgave

terug naar de startpagina van moors magazine