woordsoep

- erik nieuwenhuis
woordsoep
- vrolijk dwalen in de dikke van dale

Boeken en boekjes over taal en woorden zijn er tegenwoordig genoeg. Jan Kuitenbrouwer en Paulien Cornelissen hadden er zelfs bestsellers mee. Woordsoep lijkt op het eerste gezicht ook een boekje over taal, maar Erik Nieuwenhuis gebruikt bijzondere woorden eigenlijk vooral als uitgangspunt voor korte verhaaltjes. Daarin lijkt hij op die andere bijzondere schrijver van korte teksten bij uitgeverij AFdH, AL Snijders.

Toch zijn de korte verhalen van Nieuwenhuis ook weer anders. Het zijn verhaaltjes waar zo veel in verstopt zit dat je het boek niet in één ruk uit moet willen lezen. Een soepje per dag lijkt me de perfecte dosering. Want de woordsoepjes die hier worden opgediend nodigen uit tot mijmeren. Ze lokken je eigen herinneringen en anecdotes uit, tevoorschijn te komen.

Woordsoep is een boekje voor de literaire fijnproever, voor de liefhebber van fraaie formuleringen. Maar laat je daar vooral niet door afschrikken, want de teksten van Nieuwenhuis zijn ook erg geestig en prettig leesbaar. En, zoals we bij deze uitgeverij gewend zijn, ze zijn verpakt in een perfect boekje vol mooie subtiele vormgevingsdetails die goed aansluiten bij de kleine fijnzinnigheden van de tekst.

Een aanrader, kortom. Niet alleen voor taalliefhebbers, maar vooral voor iedereen die van mooie verhalen en anecdotes houdt.

  • Erik Nieuwenhuis - Woordsoep - Vrolijk dwalen door de Dikke van Dale - Uitgeverij AFdH - ISBN 978 90 72603 12 8

 

 

 

boorzwengel

boorzwengel deel twee

© Erik Nieuwenhuis, uit Woordsoep, uitgeverij AFdH, 2010

terug naar de startpagina van moors magazine