Dankzij mijn Encyclopedia Americana uit 1952 weet ik dat het plaatsje Holland in de Amerikaanse staat Vermont, tegen de grens met Canada (zie het bovenste kaartje) zo’n vijftig jaar geleden 533 inwoners had (tegenwoordig 588…), en het plaatsje Holland in de zuidelijke staat Virginia 378 inwoners. Vlakbij het plaatsje Holland in Michigan vind je ook nog de plaatsjes Zeeland en Overisel. Als ik dat zie krijg ik meteen de neiging een reisroute uit te stippelen die me langs alle plaatsjes in Amerika voert die Holland of Nederland heten.

De kans dat je dan veel Nederlandse namen tegenkomt is uiteraard groot. Als je nu bijvoorbeeld zoekt op Holland, Virginia kom je al snel terecht bij de site van de Flower Council of Holland, waar je kunt lezen dat ene Els Teunissen een spectaculaire demonstratie zal geven. Dat lijkt me wel wat, om eens te kijken hoe de afstammelingen van Hollanders het daar gedaan hebben, en of je er ook nog steeds Hollandse details kunt terugvinden. Als je naar Holland, Michigan gaat vind je zeker restanten van de Hollandse roots, maar ik ben zeer benieuwd hoe tenenkrommend dat voor ons zou zijn.

Bij Holland, Montana vind je nog een bijzondere, tamelijk onhollandse verrassing: Mount Holland, de Hollandse berg. Daar kun je overigens ook geweldig vissen op Holland Lake, dat ook weer omgeven is door bergen. Holland in Oregon blijkt te zijn gesticht door ene Jim Holland. Zo kan het dus ook nog. Er zijn zo’n kleine dertig plaatsen in Amerika te vinden die Holland heten (of New Holland), maar lang niet overal zul je hollandse invloeden vinden. Zo wonen er in Holland Texas vooral voormalige Tsjechen. Verder gaat het toch ook wel heel vaak om gehuchten. Holland Arkansas bijvoorbeeld. Momenteel nog geen zeshonderd inwoners. New Holland, Illinois – driehonderd inwoners. Holland, Indiana heeft zeshonderd inwoners, waarvan het grootste deel van Duitse afkomst. En toch… Een reis van Holland naar Holland naar Holland enzoverder, dat heeft toch wel wat.

En wij bleken hier niet de enigen te zijn die daar zo over dachten. Bram Donkers en Anne Wesseling blijken die reis inderdaad gemaakt te hebben, en meer dan dat: ze hebben er een schitterend boek van gemaakt: Holland USA.

 

holland minnesota