Nest is een van die zeldzame woorden die in het Engels exact hetzelfde betekenen als in het Nederlands. Het is ook de naam van een Amerikaans tijdschrift dat vooral gaat over huizen en wonen. Maar Nest is meer dan dat. Het is vooral ook elke keer weer een heel verrassend en prachtig vormgegeven tijdschrift. Aan elk nummer kun je je een hele tijd blijven vergapen. Zoals alles wat echt goed is, is dit blad ook tot in de kleinste details de moeite waard. Kijk alleen maar eens naar het schitterende logo, dat elke keer een iets andere invulling krijgt, maar dat toch zeer herkenbaar blijft.

hint op de achterkant van nummer 20

Je wordt soms wel voor dilemma’s gesteld, zoals bij nummer 20, waarbij een groot aantal pagina’s dicht zit. Je moet ze opensnijden zoals je een envelop openscheurt, en als je het doet zoals het blad het bedoelt moet je eerst het houtje van het omslag afpeuteren, maar dan beschadig je voor je gevoel het blad. Je hebt bijna de neiging om twee exemplaren te kopen, het ene exemplaar intact te laten en het andere gewoon open te scheuren. Nest bevat veel foto’s, maar ook literatuur, en strippagina’s van de onvolprezen Chris Ware.

het stokje op nest 20

Nest nummer eenentwintig ziet er helemaal verrassend uit – het blad is zo gestanst dat de rechterkant uit een rij halve cirkels bestaat (zie de foto hier links). De vormgeving binnen in het blad is daar helemaal op afgestemd, met de prachtigste gevarieerde resultaten. We laten er hier wat fragmenten van zien.

deel van een linkerpaginarechterhelft van een paginarechterhelft van een andere pagina

De inhoud, daar hebben we het dan niet eens over, maar ook die is dik in orde. Het gaat over huizen en interieurs, en in hetzelfde nummer kun je een reportage vinden over een huizencomplex dat door een kunstenaar is opgebouwd uit afval, en waarvan de inrichting verbazingwekkend en grappig is en een fotoreportage over een Victoriaans kasteeltje dat er van binnen nog net zo uitziet als drie eeuwen geleden. Goede teksten erbij, schitterende fotografie, prachtige vormgeving, kortom: elke drie maanden een perfect koffietafelboek. Alleen: hier blijf je in bladeren. Een inspirerend blad.

Verkrijgbaar in de betere boekhandel of via de website van Nest.