furore numéro 25 janu, 2010
Het tijdschrift Furore is in alle opzichten uniek te noemen. Om te beginnen verschijnt het sinds 1975 onregelmatig – als je nagaat dat nummer 25 gedateerd staat op januari 2020 kun je zien dat het soms meer dan een jaar duurde voor er weer een nummer verscheen (ik bedoel maar, 25 nummers in 45 jaar tijd). De abonnees zijn dan ook elke keer weer buitengewoon verheugd met een nieuw exemplaar van dit v°bijzondere blad, dat zich met enig recht “De meest verfijnde publicatie in de wereld” durft te noemen.
In Nederland kennen we de uitdrukking “God zit in de details”, terwijl de Britten zeggen “The devil is in the details”. Furore is een blad dat zich gespecialiseerd lijkt te hebben in details. Als directeur Piet Schreuders zich in een onderwerp heeft vastgebeten gaat hij op onderzoek uit en komt hij terug met een verhaal waarin elk minutieus detail opgetekend staat. Zo vind je in dit nummer van Furore maar liefst tweeëntwintig pagina’s over de foto’s die Charlie Jenkins maakte in Liverpool in 1967 en die gebruikt werden voor de animatiefilm Yellow Submarine. Schreuders duikt de geschiedenis in en vertelt het hele verhaal en laat zien welke foto’s waar gebruikt werden in de animatiefilm. En daar blijft het uiteraard niet bij, want er komen nog veel meer kleine feiten boven water, waardoor dit weer een stukje Beatles-geschiedenis zonder weerga is geworden. En meer dan alleen maar Beatles-geschiedenis, want je leert ook hoe de animatiefilm precies werd gemaakt, je krijgt een stuk Liverpoolgeschiedenis, enzovoorts. De details doen er toe, kortom.
Furore is overigens een tweetalig blad – ruwweg de helft is Nederlands, de andere helft is Engels. En alles klopt weer aan deze editie van Furore – het is altijd al een blad om van kaft tot kaft te lezen, en dat is nu zeker ook weer het geval, want zelfs de teksten in de minuscule kleine lettertjes zijn nog de moeite waard om te lezen – bijvoorbeeld een verbijsterende lijst van bedrijven die allemaal Furore heten, van kapsalons tot webdesigners, van blaaskwintet tot kledingwinkel, gewoon in een kantlijn in het kleinst leesbare (driepunts?)lettertje.
Maar er is ook een verhaal over het jazz-verleden van zangeres Rita Hovink, over de dood van fotograaf Sanne Sannes, en uiteraard de vaste rubrieken De postman belt altijd 2x, Nieuwtjes van wisselend belang, en Een deur moet open of dicht zijn. En dan is er ook nog de foto op de legendarische debuut-lp van Elvis, een foto die vaker gebruikt en bewerkt blijkt te zijn geweest. En daar zijn we weer bij die weergaloze details. Mooi mooi.
© Piet Schreuders 2019 Furore Magazine