
furore no 30 april 2025
Furore is een volstrekt uniek, onregelmatig verschijnen tijdschrift, gemaakt door de veelzijdige ontwerper Piet Schreuders, die in dit blad onvoorstelbare diepgang combineert met superieur geouwehoer en onzin. Ongegeneerd jaagt Schreuders zijn obsessies na, zoals in het dertigste nummer het artikel “Stockholm door de ogen van WF Hermans” weer eens uitputtend bewijst. Pagina na pagina wordt elke stap die de schrijver van donderdag 21 juli tot en met zaterdag 14 augustus 1960 in Stockholm heeft gezet nagegaan, en alles wat hij daar, al is het maar waarschijnlijk, gezien heeft, vastgelegd en opnieuw gefotografeerd. En hoe krankzinnig dat ook mag klinken, het levert wel degelijk een fascinerend stuk op van maar liefst 24 pagina’s, met foto’s en kaarten om je vingers bij af te likken.
Op de titelpagina noemt Schreuders Furore niet voor niets “vakblad voor bijzaken”. En als je, net als ik, van mening bent dat zogenaamde bijzaken veel belangrijker zijn dan over het algemeen wordt aangenomen, ben je hier aan het juiste adres, want naast het stuk over Hermans vind je hier ook een pagina over de Johan Cruyff Shoetique en de vormgeving van het logo, waarbij en passant ook vermeld wordt dat Cruijff zijn naam veranderde in Cruyff toen hij internationaal bekend werd, omdat de ij buiten de Nederlandse taal onbekend is – wat u zegt, een bijzaak, maar wel leuk om te weten.
Through the Blighted Lens of Glenn Bray neemt ook een groot deel van deze Furore in beslag, en dat is zeker geen straf, want Bray vertelt over zijn ontmoetingen met een aantal van zijn helden, met name striptekenaars, kunstenaars en muzikanten als Robert Crumb, Johnny Legend, Hitchcock, Carl Barks, Rick Griffin, Jay Lynch, Basil Wolverton, Harvey Kurtzman, Stanislav Szukalski, maar ook zijn Nederlandse connectie wordt niet vergeten – Peter Pontiac, Evert Geradts en diens vrouw Leny (ja, dezelfde Leny van Tante Leny Presenteert), die later als Lena Zwalve met Bray zou trouwen. Geweldige verhalen, fantastische foto’s.
Furore 30 is dus weer een tweetalig nummer geworden, want Bray’s bijdrage is geheel in het Engels. De gebruikelijke rubrieken ontbreken overigens ook niet: “Een deur moet open of dicht zijn”, de langlopende reeks “A Green Acres Index” , “De postman belt altijd 2x”. En er zijn tekeningen en strips van Aart Clerckx en Mark Smeets en wat curieuze advertenties die je altijd wat beter moet bekijken.
Met andere woorden: ook deze Furore is weer een tijdschrift dat van kaft tot kaft gelezen kan worden zonder je een moment te hoeven vervelen.
- Furore 30 – april 2025 – € 14,40
© Glenn Bray, Piet Schreuders 2025 Furore