De Nederlandse televisie is verdeeld in zuilen, een systeem dat je aan een buitenlander met geen mogelijkheid kunt uitleggen. Ik heb me nooit bij een van de omroepverenigingen willen aansluiten omdat ik het een absurd systeem vind. En dat aansluiten doe je al door een abonnement te nemen op een van de omroepbladen.
Als je in Nederland een week vantevoren wil weten wat er op radio en televisie te beleven valt ben je eigenlijk min of meer afhankelijk van die televisiegidsen, want alleen zij mogen die gegevens publiceren. Op de dag zelf kun je ook nog in de krant kijken, maar dat is het dan zo ongeveer.

Toch is er een uitweg. Er is namelijk een perfecte televisiegids in België waar je je ook als Nederlander op kunt abonneren. Dan heb je er meteen ook een erg leuk weekblad bij, want de Humo is niet alleen een omroepgids, maar ook een opinieblad. Een soort Vrij Nederland met humor, zou je kunnen zeggen.
Verder zijn er columns van Jan Mulder, Kees van Kooten, Arnon Grunberg, Herman Brusselmans en Hugo Matthijsen. De cartoons zijn van Kamagurka en vele anderen die net zo politiek incorrect zijn, en de kritische artikelen kunnen zich meten met het beste uit welk Nederlands weekblad dan ook.

Kort samengevat is Humo misschien wel het leukste en interessantste weekblad in het Nederlandse taalgebied. Het omroepbladgedeelte is dan ook nog eens beter dan de gemiddelde krant, dus dat is ook allemaal winst.
Maar het is vooral ook een blad waar mee te lachen valt.
Kijk ook eens op de verrassende site van humo.