mc sweeney's nummer elf
Een van de opmerkelijkste tijdschriften die we kennen is McSweeney’s, het blad dat is opgezet door Dave Eggers. Als je een abonnement hebt is het elke keer weer afwachten wat er uit het volgende McSweeney’s-pakje komt, en wanneer. Begin augustus belde de postbode aan om het elfde nummer te overhandigen. Het ziet er dit keer uit als een deel van een encyclopedie, of als een boek van een of andere vage esoterische boekenclub, maar als je beter kijkt zie je dat ook nu alles weer tot in de allerkleinste details klopt. In de linkerkolom laten we wat fragmenten van de buitenkant van het boek zien; we vinden het namelijk een beetje zonde om het boek open te breken om het binnenwerk aan de scanner bloot te stellen. Achterin het boek is een dvd toegevoegd, en misschien krijg je een idee van de aantrekkingskracht van dit tijdschrift als we je een stukje van de inhoudsopgave laten zien. Eerst krijgen we negen “Deleted scenes”, waarin een aantal auteurs voorleest uit de verhalen die ze voor deze aflevering van McSweeney’s hebben geschreven. Daaronder ook bekende schrijvers als T Coraghessan Boyle en Joyce Carol Oates. Achter een paar van die items staat een kruisje, dat verwijst naar de volgende tekst in het kleinst mogelijke lettertje:
* Indicates that this scene features optional camera angle(s). Possible results of using this feature: a) you will see an intern eating a burrito while watching the author read; b) you will see an intern eating a sandwich while watching the author read; c) you will see Karl, a porcupine pufferfish; d) you will see photos of bog people.
Dan volgen vijf “extra-deleted scenes”, Drie “Behind the scenes of the deleted scenes and extra-deleted scenes”, met onder meer “The Making of McSweeney’s Issue No. 11 DVD”, en tenslotte de “Outtakes from the deleted scenes, extra-deleted scenes, and from behind the scenes of the deleted scenes and extra-deleted scenes”, en die worden als volgt omschreven:
1 Bloopers!
2 “Amazing Grace” sung by and with accompanying ukelele by Samantha Hunt
3 “Summertime” sung in Nepali by Daphne Beal
4 “Banjo Song” played on a window sill by Tom Bisell
Het blad is verder niet overal zo Monty Python, maar dit soort details heeft bij mij het effect dat ik zo’n blad van voor tot achter ga spellen, omdat er overal wel een verrassende tekst of een opmerkelijk detail te vinden is. En dat allemaal gevat in een werkelijk schitterende vormgeving. Het is net als bij Piet Schreuders’ Furore: zelfs de traditioneel saaie stukjes als het colofon lees je met enorm veel plezier.
Als je McSweeneys in een Nederlandse boekwinkel vindt heb je geluk, maar dan is het blad nog behoorlijk duur. Wat je beter kunt doen, als je door het bovenstaande nieuwsgierig geworden bent, is naar de website van McSweeney’s gaan en je abonneren. Dat is niet alleen veel goedkoper, maar je wordt ook nog eens regelmatig verrast door een nieuwe McSweeney’s. En ik kan je verzekeren dat je er zeker een week handenwrijvend veel plezier aan beleeft.