oosting magazine nummer 1 over architectuur en ruimte in oost-nederland
Oosting Magazine is een opmerkelijk tijdschrift, dat als ondertitel de niet bijster opwekkende kreet “Oriëntatie op architectuur en ruimte in Oost-Nederland” heeft – niet meteen een zin die me aanspoort om meteen verlekkerd te gaan lezen. Toch betrapte ik me er op dat ik meteen na het lezen van de introductie vrijwel het hele blad in één adem heb uitgelezen, en dat ik me geen moment verveeld heb.
Want waar gaat dit blad in feite over? Over het contrast russen randstad en randland, oftewel stad en platteland. Een contrast dat actueler dan ooit lijkt, nu Trump en brexit er dankzij de inwoners van het platteland lijken te zijn gekomen. Hoog tijd dus om dat “randland ” eens wat nader te bestuderen.
Wat kun je verwachten in dit eerste nummer? Een interview met de Denker des Vaderlands, René ten Bos, die zich als een echte mooie dwarse denker ontpopt en die zijn licht laat schijnen over de strijd tussen stad en platteland. Een interview met schrijver A.L. Snijders, die van Amsterdam naar de Achterhoek verhuisde, en met zijn zoon die later weer naar Amsterdam vertrok. Schrijver Atte Jongstra heeft het over grenzen (lezen!), er is een stuk over weggeefwinkels, een column van Herman Sandman, interviews met succesvolle jonge mensen die bewust naar het platteland zijn verhuisd, zes essays onder de noemer “landschapsmetropool”, een paar fotoreportages (ook zeer de moeite waard), en voor je het weet heb je het blad uit.
Ik moet bekennen dat het me niet heel erg vaak gebeurt dat ik een tijdschrift van kaft tot kaft lees, maar dit was een onverwacht interessant blad dat in alle opzichten interessant en boeiend bleek te zijn. Nu nog even een iets aansprekende kreet op de cover om lezers te werven, dan komt het vast goed met dit tijdschrift.
PS Ik kan onder mijn scanner het blad niet open scannen, dus ik laat je hier twee keer anderhalve pagina zien, zodat je toch een beetje een idee krijgt.
© 2018 Oosting Magazine