Vertel eens is de titel van een tijdschrift dat vier keer per jaar verschijnt en dat gaat over verhalen en vertellen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar kreeg het najaarsnummer van 2007 toegestuurd door iemand die dacht dat ik wel in de combinatie verhalen en muziek geïnteresseerd zou zijn. Het blijkt al het derde nummer van de tweede jaargang te zijn.

Het is een blad dat er op het eerste oog niet echt aantrekkelijk uitziet, maar dat duidelijk blijkt te zijn gemaakt door liefhebbers van verhalen die het blad echt met veel liefde en aandacht in elkaar hebben gestoken. Dat proef je. Veel interviews, met ondermeer Pim Leutholff van de band Blue Dew, die vertelt hoe de optredens van de band aan diepgang hebben gewonnen sinds ze thema-optredens zijn gaan maken, waarbij de liedjes niet alleen op elkaar aansluiten, maar de verhalen tussendoor voor een extra dimensie en extra diepgang zorgen. We kunnen uit eigen ervaring zeggen dat hun aanpak inderdaad bijzonder goed uitpakt, en dat zij overtuigend laten zien dat verhalen en muziek elkaar goed kunnen versterken.

Verder bevat het blad onder meer een uitgebreide recensie-afdeling waarin dit keer ook veel cd’s aan bod komen waarin verhalen en muziek samenkomen. Denk dan niet alleen aan Peter en de Wolf, maar ook aan de boeken plus cd van Frank Groothof, die bijvoorbeeld De Toverfluit van Mozart op een unieke manier voor kinderen toegankelijk maakt. Verder bevat het blad ook een uitgebreide agenda waaruit blijkt dat er verbazend veel voor publiek wordt verteld in Nederland. Daarnaast zijn er (uiteraard) verhalen en achtergrondinformatie.

Als extraatje zit in de kern van het blad het complete prentenboek De Japanse Steenhouwer, een fraai geïllustreerd verhaal van Multatuli, dat bovendien op het bijgeleverde cd’tje door Wieteke van Dort voorgelezen wordt, met mooie muziek van het Anido Guitar Duo. Dat is overigens het enige zwakke aan het tijdschrift, want van Dort draagt het verhaal nogal gedragen voor in antiek Nederlands – een gemiste kans, en eigenlijk een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. (“Hij arbeidde zwaar, doch zijn loon was gering” – mijn handen jeuken om daar wat van te maken dat wél meteen aanspreekt.) De cd krijgen de abonnees er gratis bij, dus eigenlijk mogen we daar niet over zeuren – bovendien kun je de muziek gelukkig ook apart beluisteren.

  • Vertel eens – kwartaalblad, jaargang 2 nummer 3, 96 pagina’s – € 4,95