angst nummer drie...

angst
- de beste noorse strips

In het boek Schwitters in Norway kwam ik twee pagina's tegen van de Noorse striptekenaar Lars Fiske, en die maakten me nieuwsgierig naar meer werk van Fiske en zijn compagnon Steffen Kverneland. Zo kwam ik in eerste instantie uit bij de bundel Angst #3, met "The Best of Norwegian Comics".

Daarin vind je, naast die twee pagina's uit het boek over Schwitters, de enige bladzijden van beide heren die tot nu toe uit het Noors vertaald zijn. Samen blijken de twee tekenaars al drie afleveringen gemaakt te hebben van het blad Kanon, met strips die de kunstwereld van de vorige eeuw in Noorwegen tot onderwerp hebben.

Kverneland maakte de hoofdstukken over Edvard Much, hier vooral bekend van het schilderij De Schreeuw, en Lars Fiske tekende de hoofdstukken over Kurt Schwitters. In Angst vind je van beide tekenaars een hoofdstuk, waarvan we hier een paar bladzijden laten zien.

We komen later nog terug op hun gezamenlijke Kanonproject, waarin we onder meer de schrijver Strindberg en de Duitse kunstenaar George Grosz nog tegenkomen, maar voor een eerste kennismaking is Angst (128 pagina's, met nog veel meer andere verrassend goede striptekenaars) voor de niet-Noren onder ons een prima begin.

 

kverneland en munch

kverneland tekent munch

Steffen Kverneland, uit Angst #3

schwitters maakt een portret

schwitters, gezien door de ogen van fiske

schwitters en merz

Lars Fiske, uit Angst #3

 

terug naar de startpagina van moors magazine