apache junction - peter nuyten
apache junction
- boek 1

Peter Nuyten heeft zich goed in het leven van de Apache indianen verdiept, en hij maakte er een strip over die weliswaar fictie is, maar die wel degelijk gebaseerd is op de situatie van de Apaches zoals die in werkelijkheid was aan het eind van de negentiende, begin twintigste eeuw in het westen van Amerika. Het levert een stripverhaal op dat zich in een merkwaardig terrein begeeft, ergens tussen Blueberry en Hans Kresse.

Hans Kresse maakte een befaamde reeks strips waarin het leven van de indianen vanuit de indiaan werd vastgelegd. Helaas was Kresse een weliswaar betrokken, maar niet echt sterk verhalenverteller, zodat er vooral te genieten valt van zijn superieure tekenstijl. De serie Blueberry moet het juist hebben van de spannende verhalen en niet zozeer van de historische accuraatheid, hoewel de scenarioschrijvers het later in de reeks niet slecht doen.

Maar Nuyten lijkt de spannende verhalen van Blueberry en de betrokken, kritische houding van Kresse te willen combineren. Hij is in het eerste deel van Apache Junction nog iets te wijdlopig, en zou gebaat zijn bij een goede, strakke scenarioschrijver, zodat hij zich nog meer kan concentreren op het tekenwerk. Want ook daar haalt hij het niveau van Kresse of Blueberry nog niet, hoewel de potentie er zeker wel zit, zoals je in de fraaie overzichtstekening hiernaast wel kunt zien.

Toch heb ik het boek in één ruk uitgelezen, en zal ik, dankzij de cliffhanger, deel 2 zeker ook gaan lezen, want dit is een tekenaar en een serie om absoluut te blijven volgen. Blueberry moest immers ook eerst op gang komen?

 

tekening uit het boek...

Roy Clinton vindt een dode man...

 

© Peter Nuyten

 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine