kleist en cash

reinhard kleist
- cash
i see a darkness

Johnny Cash had een leven dat zich prima leent voor een dramatische biografie, al moet je in zijn geval oppassen dat je het niet overdrijft. Reinhard Kleist vond de perfecte oplossing. Hij maakte van het leven van Cash een stripverhaal waarin hij een aantal van de bekendste liedjes van Cash verwerkte. De hoofdfiguur van die liedjes is dan steeds een sterk op Johnny Cash zelf lijkende figuur. Toch wordt steeds duidelijk gemaakt dat er een verschil is tussen het echte leven en de liedjes. Aan het eind van A Boy Named Sue zit Cash bijvoorbeeld het liedje voor Dylan te zingen en gaat het naadloos over in een gesprek tussen de (ook in werkelijkheid) vrienden Cash en Dylan, waarin terloops, tussen neus en lippen door, een aantal zaken wordt meegenomen. Zo weigert Cash een aangeboden joint omdat hij er suf van wordt en komt Vietnam ter sprake.

Wat Kleist op deze onconventionele manier voor elkaar gekregen heeft is dat er een genuanceerd beeld van Johnny Cash ontstaat, terwijl zijn dramatische leven desalniettemin in al zijn hevigheid langskomt. Het boek is, zoals het bij The Man in Black hoort, gedrukt in zwartwit. Alleen de titel, Cash, staat in bloedrode letters op het omslag.

Bij uitgeverij Silvester weten ze hoe je een boek als dit moet uitgeven. Perfect gedrukt op perfect stevig papier, echt gebonden (dus niet gelijmd zoals veel hardcovers), op een ruim formaat en met een harde kaft. Degelijk en stevig, lekker in de hand liggend, goed vertaald. Kortom - een met liefde uitgegeven graphic novel die we meteen heel hoog in de lijst van beste strips van het jaar kunnen plaatsen.

Dit is bovendien een boek dat niet alleen voor de liefhebbers van de muziek van Johnny Cash een aanrader is (al hebben die het voordeel dat ze de soundtrack bij de hand hebben), maar voor iedereen die van een goedverteld verhaal houdt of van een goedgetekende graphic novel.

  • Reinhard Kleist - Cash - I See a Darkness - Uitgeverij Silvester - ISBN 978-90-5885-385-1

johnny cash

 

 

a boy named sue...

gesprek met dylan...

Reinhardt Kleist, uit Cash - I See a Darkness, uitgeverij Silvester 2009

 

terug naar de startpagina van moors magazine