de eerste mens in de ruimte - rob van scheers en gustavo garcia
gagarin
- het grootste avontuur van de mensheid

Graphic novels zijn eigenlijk volwassen geworden strips, en ze zijn er dan ook in net zo veel soorten als er gewone boeken zijn - je hebt literaire romans, fantasyverhalen, maar ook documentaires of populair-wetenschappelijke boeken en geschiedenisboeken.

Gagarin is een geschiedenisboek, een polulairwetenschappelijk artikel en een biografie inéén. De graphic novel vertelt het verhaal van Joeri Gagarin, de eerste astronaut die daadwerkelijk de ruimte in geschoten werd en levend en wel terugkeerde. Dat laatste was nog helemaal niet zo zeker toen de raket waarin hij zich bevond afgeschoten werd, want de geniale Sergej Koroljov, het brein achter het Russische ruimtevaartprogramma, gaf Gagarin (zo gaf hij achteraf toe) maar vijftig procent kans om het te overleven.

Het verhaal van Gagarin is meteen ook het verhaal van de ruimtewedloop tussen de Sovjet Unie en de Verenigde Staten, waarbij de Russen, dankzij het genie Koroljov, in eerste instantie een forse voorsprong namen, om te beginnen met de eerste satellieten (de Spoetnik) en door de eerste astronauten de ruimte in te schieten. Koroljov overleed daarna vrij onverwacht, waardoor de Amerikanen een inhaalslag konden maken.

Ook dat verhaal wordt hier terloops verteld, maar het gaat hier toch vooral om die bijzondere eerste keer, toen niemand nog wist wat je als mens te wachten stond als je de dampkring doorbrak en de ruimte in schoot (en weer terugkeerde). Je kunt je nu bijna niet meer voorstellen hoe spannend dat geweest moet zijn, maar verslaggever Rob van Scheers en tekenaar Gustavo Garcia reconstrueren heel mooi dat allereerste begin van wat ze terecht het grootste avontuur van de mensheid noemen.

Mooi in het verhaal zijn ook de details. Als we Gagarin zo goed als het gaat notities in zijn logboek zien maken staat er heel droog: "De NASA zou voor een miljoen dollar een pen ontwikkelen waarmee je in staat van gewichtloosheid kunt schrijven. De Russen hebben er allang een. Te weten: een potlood. Eenvoud als de sleutel tot succes."

Zo staan er meer terzijdes en details in het boek die het verhaal net wat meer diepte en sjeu geven. Zo komt de hedendaagse geschiedenis onverwacht dichterbij. Gagarin legt op een schitterende manier een essentieel stukje geschiedenis vast dat nu net een halve eeuw geleden heeft plaatsgevonden. Een mooi moment om bij Gagarin stil te staan, en ik gun het boek een internationaal publiek, want dat verdient het absoluut.

  • Rob van Scheers en Gustavo Garcia - Gagarin - Lebowski - ISBN 978-9048-809851

 

polechali - daar gaan we!...

een plas tegen het linkervoorwiel als traditie...

de laatste seconden voor take-off...

© Rob van Scheers en Gustavo Garcia

 

terug naar de startpagina van moors magazine