de graphic novel heinz

heinz
- de graphic novel
- windig en de jong

Heinz is de stripkat van tekenaars Windig en De Jong, die met Heinz de allerleukste strip maakten die ooit in Nederland verscheen. Punt.

Windig en De Jong creëerden een zelfdestructieve, soms ronduit depressieve kat en deinsden niet terug voor de allerflauwste grappen, die vaak zó over de top zijn dat ze onweerstaanbaar grappig worden. Ze tekenden Heinz twintig jaar voor de krant als strokenstrip, wat een perfect medium leek voor deze tekenaars en voor de wereld van Heinz.

Die wereld beperkte zich overigens op het laatst niet meer tot de stripkat alleen, want de humor van Windig en de Jong stroomt vrijelijk alle kanten op. Anarchistisch, absurdistisch, om niet te zeggen knettergek, en soms melig tot ver over de grens van het aanvaardbare, en daardoor weer onweerstaanbaar de slappe lach opwekkend. Kortom: Heinz was een volstrekt unieke strip.

Nu is er Heinz de graphic novel, en op bladzijde 3 konden ze me al hikkend van de lach wegdragen. Ik overdrijf niet. Want de dagelijkse stripstrook wordt hier helemaal losgelaten, wat betekent dat een grap niet in drie plaatjes hoeft te worden afgerond en dat de meligheid pagina na pagina kan doorrollen, wat in de praktijk betekent dat de slappe lach echt ernstige vormen aan kan nemen.

Windig en de Jong doen hier dingen die geen enkele andere striptekenaar zou durven, en waar ik als lezer intens van zit te genieten. Hij laat bijna drie pagina's lang door Dick Bruynesteyn getekende voetbalplaatjes zien, of laat Heinz een aantal pagina's lang dubben over een naam voor zijn zoontje, of ze laten gewoon plaatjes uit andere strips of slapstickfilms zien.

Hilarisch is hier een understatement, want de volledig uit de bocht vliegende humor van Windig en de Jong, die zelf overigens regelmatig figureren in deze graphic novel, is méér dan dat. Dit is krankzinnige humor die ergens begint waar Monty Python ophield, en als je je overgeeft aan het universum van Windig en de Jong, met onder meer pratende aardappels, een depressieve kat en twee mopperende striptekenaars heeft geen lachtherapie meer nodig.

heinz

 

galerie knorpatat...
de tekenaars duiken op in het verhaal...

het verhaal van windig en de jong...

© Windig en De Jong

 

terug naar de startpagina van moors magazine