hoytiden...

hytiden
- een noorse strip van
rui tenreiro

Noorse striptekenaars blijken in een bloeiend stripklimaat te werken - we zien de ene verrassende strip na de andere opduiken. Van de stripuitgever Jippi kregen we Hytiden toegestuurd, een strip met weinig tekst (die overigens op een inlegvel keurig in het Engels vertaald werd) die het vooral van de schitterende tekeningen moet hebben, waarbij de prachtige toepassing van de steunkleur lichtblauw opvalt.

Het verhaal is het verhaal van twee reizigers die in een noordelijk landschap een merkwaardig dood monster tegenkomen waarna ze naar het dichtstbijzijnde dorp lopen, waar net een Hytiden, een soort oogstfeest, wordt voorbereid. Het verhaal neemt een mystieke wending, waarbij een van de reizigers onder meer 's nachts in een grote zwarte raaf verandert en een ei een monster baart.

De viering, de "celebration", loopt vervolgens enigszins uit de hand. Meer vertellen we niet. Een bijzondere strip. De tekenaar is niet echt sterk in het tekenen van gezichten, maar grafisch en qua compositie ziet het er prachtig uit, vooral ook dankzij het magnifieke gebruik van die ene kleur, en je wordt op een onnadrukkelijke, stille manier  meegetrokken in het geheimzinnige verhaal.

jippi!....

een toevallige passant wijst de weg en verandert vervolgens in een zwarte vogel...

rituelen bij het oogstfeest...

let op het gebruik van kleur...

Rui Tenreiro, from Hytiden

 

terug naar de startpagina van moors magazine