het boek van leviathan... the book of leviathan
- peter blegvad

Leviathan is een baby zonder gezicht, getekend door Peter Blegvad. De avonturen van Leviathan en zijn kat verschenen in de krant Independent on Sunday in de laatste jaren van de vorige eeuw, en het zijn merkwaardige strips, die gelukkig in boekvorm zijn gebundeld door Sort of Books. Dat is een prachtig gebonden oblong (liggend) boekje geworden waar je eindeloos in kunt lezen en om kunt gniffelen. En dan pak je het weer, en weer, want Leviathan is niet een strip om in n keer uit te lezen, daarvoor zitten er veel te veel subtiele grappen verborgen in de tekeningen.

In de eerste paar tekeningen figureren de ouders van Leviathan nog, maar uiteindelijk bleef de kat over als metgezel, omdat die, volgens Blegvad, makkelijker te tekenen was. Het gaat hier ook niet om de technische kwaliteit van de tekeningen, maar om de unieke humor en de vele subtiele details. Het boek is tot in de kleinste details leuk. Een klein voorbeeld - als je het tweede stripje hier rechts gelezen hebt begrijp je dat er boven de streepjescode op de achterkant van het boek "bark ode" staat. En zo staat het boek tot op de onverwachtste plekken vol kleine grapjes.

Peter Blegvad kende ik eigenlijk alleen als muzikant, en daarin was hij ook al een opmerkelijke, eigenzinnige, bijzondere man. Hij speelde onder meer in het legendarische Slapp Happy en in de Golden Palominos, en hij maakte een aantal soloplaten. Hij werd geboren in New York en woont nu in Londen. Op de een of andere manier past hij daar, met zijn unieke vorm van humor, perfect.

Leviathan is ondertussen nergens mee te vergelijken. Ik laat hier wat bladzijden zien uit het boek, maar Blegvad gaat nog veel verder in extreme humor, in pure pozie en absurdisme. De strip ligt ook heel dicht tegen kunst aan, wat mij betreft. Lichtvoetig en toch diep. Een boek om te koesteren, en eindeloos genietend te blijven lezen.

de wereld van leviathan...

taalgrappen...

over het kruipen...

united colours of leviathan...

Peter Blegvad - from The Book of Leviathan published by A Sort of Book 2000

 

terug naar de startpagina van moors magazine