mooi is dat! mooi is dat
- hoogtepunten van de nederlandse literatuur verbeeld
- samensteller gert jan pos

Een van de verbazingwekkendste stripboeken die er de laatste tijd zijn uitgebracht heet Mooi is dat! Dat is een ietwat suffe titel voor een bijzonder intrigerend boek, waarin bijna zestig tekenaars de uitdaging aangingen om een klassieker uit de Nederlandstalige literatuur in één strippagina samen te vatten.

Het verbijsterende aan het boek is dat het, anders dan je zou verwachten, niet een aaneenrijging van te kort door de bocht-oplossingen te zien geeft, maar integendeel heel intelligente en fascinerende beeldvertalingen die je in veel gevallen nieuwsgierig maken naar het originele boek.

Het boek is uitgegeven als een grootformaat hardback in fullcolor. Op de linkerpagina wordt de roman, het gedicht, verhaal of toneelstuk kort maar scherp ingeleid door Pieter Steinz, op de rechterpagina zie je de stripvertaling.

Het boek laat niet alleen zien dat er tegenwoordig heel veel uitzonderlijk begaafde tekenaars rondlopen, maar ook dat de strip al een tijdlang volwassen is. De verhalen worden vrijwel nooit alleen maar naverteld of te kort samengevat. De meeste tekenaars geven hun volstrekt persoonlijke impressie van een tekst, waarbij je kunt zien dat ze een keuze hebben gemaakt voor een boek dat ze na aan het hart ligt.

Zelfs de oudste Nederlandse teksten komen daardoor op een heel intrigerende manier tot leven, en, als gezegd, in de beste gevallen krijg je na die ene strippagina zin om de originele tekst te gaan lezen. Dat had ik bijvoorbeeld bij Dubbelspel van Frank Martinus Arion, wat typisch zo'n klassieker was waar ik nooit aan toegekomen was. Hier rechts laten we onderaan zowel de tekstpagina zien, met de introductie van Steinz, als de interpretatie van Stephan Brusche, die het boek in één majestueuze, indrukwekkende tekening weet samen te vatten. Geen vrolijk boek, dat is duidelijk, maar de tekening is zo intrigerend dat ik het boek nu zeker wil gaan lezen.

Mooi is dat! is een boek dat niet alleen geweldig is voor literatuurliefhebbers en lezers (leuk om te kijken wat ze van jouw favoriete boek hebben gemaakt!), maar zeker ook voor stripliefhebbers en zelfs kunstliefhebbers. Samensteller Gert Jan Pos heeft namelijk niet alleen gevestigde namen uitgenodigd (al zijn die er zeker bij - Joost Swarte tekende de Vier Heemskinderen, Dick Matena is van de partij, net als Typex en Peter Pontiac) maar ook wat bekende namen van de jongere generatie als Barbara Stok, Maaike Hartjes, Flo en Gerrie Hondius en een hele roedel aan tamelijk onbekende jonge honden die hier de kans krijgen te laten zien wat ze kunnen.

Het resultaat is indrukwekkend. Vaak erg grappig, ook vaak zeer to the point, en nog vaker op een geraffineerde manier zijdelings langs het origineel zeilend, op een manier die laat zien dat de tekenaars er goed van doordrongen zijn dat beeld en tekst andere eenheden zijn.

Daardoor is het ook een boek geworden dat je niet vluchtig even moet doorbladeren, daarvoor zit er in die ene pagina meestal veel te veel verstopt. Aandachtig en goed kijken en lezen dus, als je de volledige rijkdom van dit magnifieke boek volledig tot je wil laten doordringen. Een absolute aanrader, en een perfect cadeau voor iedereen die van literatuur, strips of kunst houdt.

elckerlyc in één pagina...

© Luc Morjaeu

de vlasschaard...

© Ben Vranken

dubbelspel van frank martinus arion...

© Stephan Brusche

tekst bij dubbelspel

 

terug naar de startpagina van moors magazine