v voor vendetta

v voor vendetta
- een strip van alan moore en david lloyd

V voor Vendetta is inmiddels een legendarische strip voor volwassenen, waarbij een waarschuwing op zijn plaats is - het is een nare, zwartgallige, grimmige strip, niet voor mensen met een zwak gestel.

V is de codenaam voor een gemaskerde terrorist die in een totalitair Engeland in de nabije toekomst ontsnapt uit een concentratiekamp waar hij aan allerlei medische tests werd onderworpen. Zijn vendetta gaat veel verder dan alleen een simpele uitgebreide wraakactie, hij wil het gehele dictatoriale Engeland verwoesten, zodat er vanuit een bevrijdende anarchie een nieuwe toekomst kan worden opgebouwd.

Maar het optimisme dat uit die laatste zin klinkt zul je in het boek tevergeefs zoeken, want de schrijver en de tekenaar concentreren zich op de nare kanten van de dictatoriale politiestaat, en ook V gaat niet bepaald zachtzinnig te werk in zijn Vendetta. Het tekenwerk past perfect bij dit scenario - het is zwart en vuil en somber, en de inkleuring is met opzet viezig gehouden om de sfeer nog naargeestiger te maken.

Het is dus een boek waar je tegen moet kunnen, voor mensen die de televisie niet uitzetten als er eens iets anders te zien is dan knus-tv. Het verhaal gaat overigens verder dan alleen de geschiedenis van een eenzame vechter tegen het kwaad. Er lopen verschillende verhaallijnen door elkaar heen, er komen meerdere personen tot leven, en aan het einde zet de chaos van het anarchisme net in, dus hoe het verhaal feitelijk af zou kunnen lopen, daar is niemand zeker van, maar we vrezen, met de zwaarmoedige somberheid van het verhaal in het achterhoofd, dat het wel eens slecht zou kunnen eindigen.

Toch is het boek absoluut een aanrader, al zie ik het persoonlijk allemaal niet zo zwart in als Moore en Lloyd. Maar het concentratiekamp met de proefpersonen is natuurlijk wel degelijk ooit realiteit geweest, en de manier waarop mensen die ongebreidelde macht hebben zich kunnen misdragen zagen we in Abu Graib gedemonstreerd, om maar een van de dieptepunten in de menselijke geschiedenis te noemen. Als je je ogen niet sluit voor deze uitwassen van de mensheid, dan is dit een confronterend boek. Een harde strip is het zeker, maar ook genuanceerd, en met veel meer diepgang dan de gemiddelde actiestrip.

De vertaalde versie die bij De Vliegende Hollander is uitgekomen is uitgebreid met twee extra verhalen, wat pagina's met schetsen en andere tekeningen en een stuk van schrijver Alan Moore waarin hij uitlegt hoe het boek is ontstaan. Dat maakt dit tot de voorbeeldige editie van deze stripklassieker. Een must voor iedereen die strips serieus neemt.

een willekeurige pagina...

pagina uit een van de extra verhalen...

v ontsnapt uit concentratiekamp...

 

Alan Moore en David Lloyd

 

terug naar de startpagina van moors magazine