sundays with walt & skeezix...

- frank o king
sundays with walt and skeezix

Gasoline Alley wordt beschouwd als een van de klassiekers onder de krantenstrips. Frank O King begon in 1919 met een strip over auto's, maar de strip concentreerde zich al snel op de inwoners van Gasoline Alley, een paar bevriende mannen die altijd aan hun auto's aan het sleutelen waren, hun echtgenotes en de mollige vrijgezel Walt.

Walt vindt in 1921 een baby op zijn stoep en besluit het kind, Skeezix, te adopteren. De hoofdpersonen worden in deze strip vervolgens vijftig jaar lang (!)gevolgd, en het unieke van King was, dat hij ze ook gewoon ouder liet worden en dat er eigenlijk weinig dramatisch gebeurde in zijn strip. Het gaat steeds over de kleine dingen van het leven. De eerste tand van de baby en de verschillende manieren waarop mannen en vrouwen daarop reageren bijvoorbeeld, of de kleuren van de herfst.

Uitgeverij Drawn & Quarterly geeft de dagelijkse strip perfect uit, perfect vormgegeven door niemand minder dan Chris Ware. Walt & Skeezix (de uitgever mocht de titel Gasoline Alley om copyrightredenen niet gebruiken) is een echte feel-goodstrip, en het wordt allemaal nog leuker nu de uitgeverij Sunday Press Books, die een tijd geleden iets ongehoords deed door de legendarische strips van Little Nemo op het originele krantenformaat uit het begin van de vorige eeuw af te drukken, nu ook een ruime selectie uit de zondagse strips van Gasoline Alley heeft gepubliceerd.

Je weet in eerste instantie niet wat je ziet, want het formaat is zonder meer verbazingwekkend, zeker als je de kleine kranten van nu gewend bent. De cover van het boek meet 54 bij 42 centimeter, dus je kunt het in geen enkele normale boekenkast kwijt, en het boek zomaar even op schoot nemen om te lezen is er ook niet bij - je zult er echt mee moeten uitwijken naar een ruime tafel, waar je alle ruimte hebt.

Het tweede wat opvalt is dat de kleuren zo prachtig zijn, wat je niet zou verwachten van een krantenstrip die een kleine eeuw geleden werd gepubliceerd. Hier werd de strip op uitstekend papier en goed gerestaureerd afgedrukt, dus je zit van elke pagina je genieten, en de zondagse pagina's van Walt en Skeezix zijn bijna nog knusser dan de dagelijkse strip, die toch altijd een doorlopend verhaal vormde. Hier krijg je meestal een verhaaltje van een pagina lang.

Sunday Press nam al een enorme gok door de Little Nemo-strips van Winsor McKay op het originele formaat uit te brengen, want die strips waren al beroemd en in een redelijk fors formaat verkrijgbaar, en Sunday Press vraagt voor haar boeken fikse bedragen, maar de Little Nemo-strips worden goed verkocht, dus gingen ze nog een stap verder en brachten de veel minder bekende (want nooit eerder in boekvorm uitgebrachte) zondagse Walt & Skeezix uit. Een uitgave die van enig uitgeverslef getuigt, maar als je het boek in handen hebt ga je onvermijdelijk voor de bijl, want dit is een boek om verliefd op te worden - door het formaat zijn er enorm veel details te bewonderen, en kun je volop genieten van de strip zoals hij ooit bedoeld is.

Voor elke stripliefhebber is dit eigenlijk een absolute must, want Frank O King laat ook in zijn zondagse strips zien dat hij een geweldige verhalenverteller is  die met vrijwel niets de lezer kan boeien, en die je elke keer weer tot een brede glimlach weet te verleiden. Een heerlijke strip, en mooier krijg je hem nooit meer gepresenteerd. Magnifiek.

met de dagstrips ter vergelijking...

Zo kun je nog niet goed zien hoe groot het boek is, want de bundeling van de dagstrips is ook fors van formaat - groter dan bijvoorbeeld de gebonden Peanuts.

 

skeezix verliefd...

Het boek is gewoonweg fysiek te groot (ruim een halve meter hoog!) om een hele pagina te kunnen scannen, dus ik laat hier maar een paar fragmenten zien om je een idee te geven.

walt, skeezix en baby

Walt, Skeezix en de baby op reis, en Walt laat ze de schoonheid van het Amerikaanse landschap zien. Wij mogen als kijkers meegenieten, zo simpel is het soms in deze strip.

detail van de cover van chris ware

Detail van de cover van het boek, gemaakt door striptekenaar (en bewonderaar van Gasoline Alley) Chris Ware.

fragment van bouwplaat

Een stukje van de bouwplaat die als extraatje bijgeleverd wordt bij het boek, op stevig karton.

terug naar de startpagina van moors magazine