- marguerite abouet en clément oubrerie aya uit yopougon - deel zes
Yopougon is een volkswijk, een buitenwijk van Abidjan, dat ooit de hoofdstad van Ivoorkust was. Marguerite Abouet groeide er op en verhuisde toen ze een jonge tiener was naar Frankrijk. Daar ging ze later verhalen schrijven over de fictieve Aya uit Yopougon, een jonge vrouw en haar vriendinnen, vrienden, familie en de hele kring daaromheen. Clément Oubrerie maakte van die uitwaaierende verhalen (sommige hoofdrolspelers gaan zelfs naar Frankrijk) een graphic novel, en dat bleek voor de schitterende, gelaagde verhalen van Abouet de perfecte vorm te zijn.
Aya is een stripserie die uniek is te noemen, want op televisie zou je dit wellicht een intelligente soap noemen, maar daar zijn de verhalen weer te gelaagd en te mooi en intelligent verweven voor. Verstripte literatuur is het ook niet echt. Het lijkt er echt op dat Abouet en Oubrerie samen de perfecte vorm gevonden hebben om het verhaal te vertellen van het dagelijkse leven van gewone (en wat ongewone) mensen in de Ivoorkust. Dit keer zonder de focus op ellende, oorlog en armoede, maar gewoon op het leven, de liefde, relaties, en de universele weg die iedereen moet gaan voordat hij of zij zijn of haar draai in het leven gevonden heeft.
Je krijgt tussen neus en lippen door op humoristische wijze ook aardig wat mee over de manier waarop men in Afrika met elkaar omgaat – altijd respect hebben voor ouderen bijvoorbeeld, al kramen ze soms baarlijke onzin uit, vaak in krankzinnige gezegdes of spreekwoorden vervat. Of de manier waarop de mannen wel even wat regelen, en hoe de vrouwen dan op de cruciale momenten ingrijpen. Ik moet zeggen dat ik heel wat keren breed heb zitten grijnzen bij het lezen van dit boek.
Je zou het een subtiel feministisch boek kunnen noemen, want je wordt als lezer geacht zonder meer respect en bewondering voor vrouwen te hebben, er wordt bovendien van uitgegaan dat je homofilie als iets gewoons en vanzelfsprekends ervaart, maar het verhaal van Aya en haar wereld geeft verder ook een buitengewoon genuanceerd beeld van Afrika zoals we dat hier eigenlijk nooit zien of horen, en eerlijk gezegd heb ik daar intens van zitten genieten.
Dit laatste deel was eerlijk gezegd mijn eerste kennismaking mat Aya, maar ik zal de eerdere delen zeker allemaal gaan lezen, want de wereld van Aya is een wereld die ik graag van binnen en van buiten wil kennen, want in dit laatste deel kwam ik al een hele rits hoofdpersonen tegen die ik veel beter wil leren kennen. Ik wil bijvoorbeeld ook weten waarom Moussa nu precies door zijn eigen vader de gevangenis in gesmeten is. Afijn, ik heb dus wat in te halen.
Een sublieme graphic novel, kortom, die bedrieglijk simpel, maar feitelijk geraffineerd goed getekend is. Kijk alleen maar eens naar het kleurgebruik, of het gebruik van schaduwen. Magnifiek. Maar voordat ik ál te lyrisch word: koop gewoon die boeken, je zult er absoluut geen spijt van hebben!
-
Marguerite Abouet & Clément Oubrerie – Aya uit Yopougon – deel 6 – Uitgeverij L – ISBN 978-9-02453-8959
Albert is homofiel, maar nu zijn vriendje naar Frankrijk is vertrokken heeft hij een bruid uit een dorp laten halen waar hij mee zal gaan trouwen. Aya vindt dat het tijd wordt om in te grijpen.
Innocent is in Frankrijk verliefd geworden op Sebastien en met hem mee naar zijn geboorteplaats gereisd waar ze een nacht bij Seb’s moeder in het ziekenhuis doorbrengen, op Inno’s aandringen (want in Ivoorkust blijf je bij je zieken als ze ziek zijn, om ze kracht te geven). De volgende ochtend ziet de vader ze in de badkamer.
Didier wil Aya voorstellen aan zijn ouders, maar daar komt ze erachter dat diens peetoom de professor is die haar op de universiteit probeerde te verkrachten, en die elk meisje dat hem afwijst slechte cijfers geeft.
Je ziet er fantastisch uit, Aya!
© Marguerite Abouet en Clément Oubrerie