“Het stripverhaal” is al een hele tijd volwassen, maar in Amerika wordt het genre “strips voor volwassenen” nu definitief serieus genomen, mede dankzij tekenaars als Chris Ware. In de “Best American” series werden tot nu toe vooral literaire boeken uitgebracht – de beste korte verhalen, de beste essays van een jaar, enzovoorts. In 2006 kwam daar voor de eerste keer The Best American Comics bij, met gastredacteur Harvey Pekar, die een fraai hardcover boek van bijna driehonderd pagina’s presenteerde, voor een groot deel in kleur. Het boek is nu, een jaar later, voor een prikje te koop en nog steeds de moeite waard.

Dat geldt nog meer voor de editie 2007. Gastredacteur is Chris Ware, en hij zorgde voor een nog mooiere hardcover met een stofomslag dat ook aan de binnenkant nog een stripverhaal bevat. Het boek bevat zo’n 340 pagina’s, perfect gedrukt op stevig papier, zodat alle comics ook optimaal tot hun recht komen.

Ware schrijft een introductie, maar ontbreekt helaas zelf met een verhaal. Op zijn keus is verder weinig af te dingen – het is wederom één groot genoegen, van de oudgedienden R. Crumb en Art Spiegelman tot en met de nieuwelingen, en gelukkig zitten er ook een paar langere verhalen bij. Ware staat bovendien garant voor de perfecte vormgeving, en de afwerking is zoals we van hem gewend zijn tot in de kleinste details verrassend.

Het boek is bij Amazon voor zo’n vijftien dollar te koop, en dat is voor dit boek echt een schijntje.
Hier nog een fragment van de achterflap, dan kun je zien wat we bedoelen met “de kleinste details”:

detail van de achterkant van het stofomslag...

  • The Best American Comics 2007, editor Chris Ware, Houghton Mifflin