blueberry
In 1965 begon de scenarist Charlier een serie strips die zich in het wilde Westen van Amerika afspeelde. De hoofdrolspeler is de militair Mike Blueberry. De serie wordt getekend door Giraud, die al snel bewijst dat hij een fenomenaal goede tekenaar is. De verhalen rond Blueberry lopen meestal over een aantal albums door, en ze lijken wel speciaal geschreven en getekend voor mijn generatie. In 1965 was ik dertien, en de eerste verhalen zijn spannend, ingenieus, humoristisch en goed getekend. De tekenaar werd in de loop van de tijd steeds beter, maar de scenario’s werden ook steeds ingenieuzer, en steeds meer toegespitst op een volwassen publiek. De strip groeide als het ware met mij mee, en je kon er prachtig aan zien hoe het stripverhaal volwassen werd.
Helaas worden strips nog steeds niet serieus genomen, en dat blijkt ook uit de manier waarop ze uitgegeven werden. Het gaat hier om een Franse strip, die in het Nederlands vertaald werd. Dat gebeurde zo onvoorstelbaar knullig en slordig dat er op momenten echt geen touw meer aan vast te knopen is. Daar komt bij dat de belettering elk album weer gedaan werd door de stagiare die toevallig in de drukkerij aanwezig was, dat de inkleuring wel door een kleurenblinde lijkt te zijn gedaan, dat de eerste albums op houthoudend papier gedrukt werden bij de allergoedkoopste drukkers, waardoor de kleuren er nog beroerder uit gingen zien, en dat er inferieure lijm is gebruikt waardoor die vroege albums allemaal van pure ellende uit elkaar vallen.
Hoog tijd dus voor een fraaie, liefdevolle heruitgave, met een goede vertaling, een inkleuring die de tekeningen recht doet, op mooi papier en alle vervolgverhalen in één band.
We laten hier ter demonstratie wat plaatjes uit de eerste albums zien.
Fort Navajo, het eerste Blueberry-album, verscheen in 1965.
Deel twee – Dreiging in het Westen
Deel drie in een vervolgverhaal – De Eenzame Adelaar
Het verhaal is nog niet afgelopen – De lange weg naar Cochise
Het laatste deel van de eerste lange cyclus – Oorlog of vrede
Het eerste plaatje uit het allereerste Blueberryverhaal.
Jimmy Mc Clure, ook bekend als Mac – een oude goudzoeker die een van Blueberry’s vaste maatjes is.
Een voorbeeld van het slordige drukwerk: de kleurvlakken zitten niet op de goede plek. Je ziet hier Mac en een andere vaste partner van Blueberry, Red Neck. Red heet in sommige verhalen Kopernek; dan is er blijkbaar een andere vertaler aan het werk gezet die niet de moeite heeft genomen om de eerdere verhalen even te lezen…
Een plaatje uit “Generaal Geelkop” en een mooi voorbeeld van de beroerde belettering. Hier heet Red Neck ineens Kopernek…
Generaal Geelkop – je kunt hier goed zien dat de tekeningen steeds beter worden, ook qua compositie.
Beginplaatje van De Man met de IJzeren Vuist – het ligt niet helemaal aan de vertaling dat je de tekst niet kunt lezen; het ligt echt gewoon aan de belettering.
Blueberry is duidelijk gemodelleerd naar de Franse acteur Jean-Paul Belmondo…
Blueberry zit weer eens in de problemen…
De avonturen van Blueberry zijn nog lang niet ten einde. Lees verder…
Meer over de beroerde vertaling van Blueberry…