Arizona Love, oftewel: het verhaal gaat gewoon door. Blueberry plukt Chihuahua Pearl voor het altaar weg, omdat hij ervan uitgaat dat Pearl hem wel wil nu hij rijk is… Binnen de kortste keren is hij dan ook zijn geld en Pearl kwijt, terwijl hij onderweg nog wat vijanden opdoet.

chihuahua pearl

Charlier overlijdt, en Giraud gaat zelf zijn scenario’s schrijven. De serie wordt vervolgd als Mister Blueberry en op de omslagen wordt de naam van Charlier gewoon vermeld, als eerbetoon aan de schepper van Blueberry. Giraud heeft ondertussen ook een naam opgebouwd als tekenaar van science fictionstrips, onder de naam Moebius, maar Blueberry gaat gewoon door.
De Mister Blueberry-reeks is wat merkwaardig, omdat de held een bijzonder passieve rol speelt. In het eerste deel zit hij aan de pokertafel, terwijl er om hem heen van alles gebeurt. Blueberry doet eigenlijk in dit hele album niets. Maar ondertussen is het wel een ongehoord spannend boek, en wordt hij aan het eind neergeschoten door een onnozel joch. Een fraaie ouderwetse cliffhanger.

In Schaduw over Tombstone blijkt Blueberry de schietpartij overleefd te hebben, maar hij zal het hele album lang in bed doorbrengen. Niet bepaald de klassieke held dus. Maar ook dit boek is weer ongehoord spannend en prachtig getekend. Twee journalisten die Blueberry’s geschiedenis willen optekenen spelen in deze boeken een grote rol. Vooral het jonge broekie dat geschokt reageert op alle uitwassen van het wilde westen werkt heel goed. Deze cyclus ziet er ook verder zeer prima uit: gedrukt op goed papier, mooie inkleuring, uitstekende belettering, kortom: de absolute top op stripgebied.

Ook in het vervolgboek Geronimo de Apache ligt Blueberry het hele boek lang in bed. Heel bijzonder voor een stripheld, maar het is wel een van de sterkste en mooiste albums in de hele serie. De Franse uitgeverij Dargaud heeft nog een allerlaatste deel Blueberry aangekondigd, waarin Blueberry naar verluidt zou doodgaan.

Dat “laatste deel”, OK Corral is uitgekomen in september 2003. Dat album werd in eerste instantie gepresenteerd als de allerlaatste Blueberry. Dat valt in de praktijk nog wel mee, want Blueberry komt in dit deel weliswaar eindelijk uit bed, maar hij weet het verhaal nog niet af te ronden. Meer verklappen we hier niet.
Het echt allerlaatste deel (…) zal Dust heten (en wie weet, “ashes to ashes…). Dat zal dan in ieder geval de laatste Blueberry van tekenaar Giraud zijn, die de strip tot grote hoogte heeft gebracht. Naast de serie die we nu chronologisch hebben laten zien zijn er nog een aantal bijseries ontstaan in de loop der jaren. Charlier en Giraud hebben met een aantal van die serie intensief bemoeienis gehad, als schrijver of als tekenaar, maar er zijn ook andere schrijvers en andere tekenaars met Blueberry bezig geweest, met zeer wisselend resultaat. Voor ons zijn alle topalbums het werk van Giraud, met deze laatste vier als onbetwist hoogtepunt, zowel qua verhaal (ingenieus, meerdere verhaallijnen, spannend, grappig) als qua tekeningen. Eén kleine kanttekening: het is bijna ondoenlijk de verhalen apart te lezen.

De leerlingjournalist moet overgeven en is blij als hij een open raam gevonden heeft…