blueberry - 7
Tussen de bedrijven door tekende Jean Giraud in acht korte verhalen, naar scenario’s van Jean-Michel Charlier de voorgeschiedenis, oftewel de jonge jaren van Blueberry. Ze werden in drie albums verzameld. In het eerste deel, dat gewoon De Jonge Jaren van Blueberry heet, zien we hoe de jonge zoon van een plantagehouder (Mike Steve Donovan) beschuldigd wordt van de moord op de vader van zijn vriendin. Hij duikt onder bij de soldaten van de Noordelijke Unie, de Blauwjassen, waardoor hij tegen zijn eigen mensen moet gaan vechten. Hij geeft een naam op die hij ter plekke verzint: Blueberry. In Yankee en Blauwjas zien we de eerste avonturen van Blueberry als Blauwjas.
De periode die zich afspeelt vóór Blueberry zich in Fort Navajo vervoegt voor het eerste deel van de officiële serie wordt verder uitgemolken door andere tekenaars, en andere scenarioschrijvers, met zeer wisselend resultaat. Om te beginnen zijn er twee albums die samen één verhaal vormen, De outlaws van Missouri en Terreur over Kansas, waarvoor Charlier het scenario schreef en Colin Wilson de tekeningen maakte. Wilson is een prima leerling van Giraud, en daardoor zijn deze albums nog zeer goed te pruimen.
De volgende serie van twee werd gestart door Charlier, die helaas tijdens het schrijven van het eerste deel, De Helse Trein, overlijdt. Het scenario wordt voltooid door Francois Corteggiani, die ook het vervolg, De Genadeloze Achtervolging, schrijft. Tekeningen weer van Colin Wilson. De twee delen zijn ook bekend als de “Spoorweg”-cyclus, en gaan onder meer over de vuile oorlog die de Amerikaanse Burgeroorlog ook in het echt vaak was. In de Blueberryboeken komen vaak historische figuren voor die ook correct worden weergegeven. De avonturen van onze held mogen soms wat extreem zijn (hij heeft altijd wel érg veel pech) maar historisch gezien krijg je een redelijk betrouwbaar beeld van met name de Civil War.
De volgende twee delen, nog steeds in de reeks “de jonge jaren” worden ook door Wilson getekend, met een scenario van Corteggiani. Goed getekende vlotte verhalen, maar ze missen net dat afwijkende van Giraud’s Blueberry. Onderhoudend, dat wel, deze serie van twee: Drie man voor Atlanta en De prijs van het bloed. Blueberry bevindt zich hier onder het bevel van Generaal Sherman.