- charles burns the hive - strip en nachtmerrie
Hoeveel nachtmerrie kun je in een strip stoppen? Dat lijkt de opdracht die Charles Burns zichzelf gegeven heeft met de trilogie die begon met X’ed Out, en waarvan The Hive het tweede deel is. Het wordt in dit deel steeds duidelijker dat hier het verhaal verteld wordt van Doug, en dat nachtmerries daar een niet onaanzienlijk deel van uitmaken, waardoor je als lezer zelf het verhaal min of meer zelf moet zien samen te stellen.
De knipoog naar Kuifje komt hier nog maar sporadisch even terug, als er wat roodwitgespikkelde eieren in een karretje langskomen bijvoorbeeld, en in het masker dat Doug draagt als hij optreedt en het uiterlijk dat hij in zijn belangrijkste nachtmerrie heeft. Bovendien is het boek uitgevoerd als de eerste Kuifje-albums, met een harde kaft emt een linnen rug en prachtige tekeningen op de schutbladen.
Maar daar houdt dan ook hier elke vergelijking weer op, want Hergé zou zich omdraaien in zijn graf als hij zag wat er met zijn erfenis gedaan werd hier – want dit is een strip voor volwassenen met een sterke maag. We laten hier een van de mildere nachtmerries zien, want als je bereid bent om een pittige strip te lezen met tamelijk onsmakelijke situaties en een onsamenhangend verhaal waar je zelf wat van moet zien te maken kun je beter het boek gewoon kopen en het zelf helemaal lezen.
Dat laatste, van dat onsamenhangende verhaal, is zeker niet bedoeld om je te ontmoedigen, want het is eigenlijk geen ontoegankelijke strip, hij is alleen tot nu toe nog steeds vrij onbegrijpelijk. Maar je wordt als lezer en als kijker wel voortdurend geprikkeld om zelf in te vullen en na te denken. En Burns is een fenomenale tekenaar, die een tekenstijl hanteert die de jaren vijftig en zestig in de Amerikaanse griezelstrips doet herleven. Sterker nog, hij heeft die stijl geperfectioneerd, waardoor elke pagina een genot is om te bekijken.
Kijk alleen al eens naar de titelpagina, met een klassieke nachtmerriesituatie bij een waterval, met desolaat landschap, groen water en een vuilgele lucht. En toch heeft het een knusse jaren-vijftig-uitstraling. En dat is misschien nog wel het opmerkelijkste – Burns heeft een knusse tekenstijl maar weet je toch de meest afgrijselijke nachtmerries in te slepen. Nogmaals – een superieure strip voor volwassenen met een sterke maag.
-
Charles Burns – The Hive – Pantheon Books – ISBN 978-0-307-90788-2
© Charles Burns, from The Hive, 2012