
- li kunwu & p ôtié china - 3 de tijd van het geld
China is de indrukwekkende driedelige stripgeschiedenis van China zoals die is opgetekend door Li Kunwu. Het is in principe een autobiografisch verhaal, maar scenarist P Ôtié zorgde ervoor dat het verhaal met name ook voor de niet-Chinese lezer interessant blijft, doordat hij steeds de juiste vragen bleef stellen en Li Kunwu ook de gewone kanten van het Chinese leven liet optekenen.
In deel 3 zijn we al een eind gevorderd in de twintigste eeuw, en de hoofdrolspeler Xiao heeft een baan als tekenaar bij een krant en kan zo mooi naar bijvoorbeeld een fabriek om daar getekende rapportages te maken. Daar heeft hij voor dit verhaal mooi profijt van, want hier laat hij zien wat hij voor de krant niet mocht optekenen.
In de jaren tachtig wordt de vrije markt in China toegestaan, en dan lijkt het alsof iedereen rijk kan worden. In dit boek komen de nieuwe kansen aan bod, maar ook de schaduwkanten van de economische groei en het kapitalisme, namelijk de corruptie en de vervreemding.
Een mooi voorbeeld is de vriend van Xiao die van een kleine snookerhal een hele keten van speelhallen weet te maken om vervolgens alles weer kwijt te raken.
China is een boek dat je beter doet begrijpen hoe China in elkaar steekt, hoe het kapitalisme in elkaar steekt, hoe de mens in elkaar steekt en hoe universeel sommige waarden zijn. Het is ook een boek dat je op momenten onder de huid kruipt.
Li Kunwu slaagt er niet alleen in de niet-Chinese lezer te boeien, hij laat je ook meeleven met de hoofdpersonen. Je hebt het gevoel dat je dieper in China binnendringt dan ooit tevoren, en dat is een bijzondere prestatie.
-
Li Kunwu & P Ôtié – China – 3. De tijd van het geld – Oog & Blik / De Bezige Bij
Introductie – de drie boeken zijn inderdaad geslaagd in hun opzet om de geschiedenis van China ook voor niet-Chinezen begrijpelijk en vooral ook invoelbaar te maken.
Veranderingen in de fabriek – onder grote hilariteit laat de grapjas van het gezelschap weten dat hij helemaal klaar is voor de veranderingen die eraan zitten te komen…
Niet iedereen ziet het zo – op de volgende pagina’s zien we de zwijgende oudere arbeider zijn rijstkom woest kapotsmijten en boos terugverlangen naar vroeger…
Er wordt ons ook uitgebreid een kijkje in de woongelegenheden van de Chinezen gegund, zoals hier, als de hoofdrolspeler op bezoek gaat bij zijn chef en daarbij langs allerlei ander woningen moet.
© Li Kunwu & P Ôtié – China, UItgeverij Oog & Blik – De Bezige Bij