De graphic novels van Will Eisner zijn momenteel verkrijgbaar in door WW Norton perfect uitgegeven boeken. Norton staat niet echt bekend als een uitgever van strips, maar voor Eisner maakten ze een uitzondering, en de boeken worden dan ook met veel aandacht en liefde gemaakt. Het gaat dan niet alleen om gebonden compilaties als Life, in Pictures. Ook de losse graphic novels van Eisner worden ieder apart uitgegeven in een handzame, ruimbemeten paperback, op mooi stevig papier gedrukt. De prachtige, soms ronduit aangrijpende verhalen van Eisner komen hier echt optimaal tot hun recht. Twee voorbeelden.

In The Building vertelt Eisner niet alleen het verhaal van een New Yorks gebouw dat wordt afgebroken, maar ook de verhalen van vier mensen wier geschiedenis onlosmakelijk verbonden is met dat gebouw. Een mooie vondst die perfect wordt uitgewerkt. We krijgen het verhaal van Monroe Mensh, die zijn leven helemaal omgooit als er een kind voor zijn neus wordt doodgeschoten. Hij heeft het gevoel dat hij het kind had kunnen redden door het op tijd weg te trekken, en besteedt zijn hele verdere leven aan pogingen kinderen te redden. Dan is er het verhaal van Gilda Green die niet trouwt met de dichter die haar grote liefde is, maar die een verstandshuwelijk aangaat met een tandarts, waarna ze elke woensdag haar dichter blijft ontmoeten voor het gebouw. Verder is er Antonio Tonatti, de violist die niet goed genoeg was voor een professionele muziekloopbaan, en die, na een ongeluk, jarenlang elke dag viool speelt voor het gebouw. Tenslotte is er PJ Hammond, een projectontwikkelaar die een obsessie voor het gebouw ontwikkelt en wiens leven volledig door dat gebouw bepaald wordt. Het boek eindigt met een knappe climax, maar onderweg hebben we een paar keer een brok in de keel weg zitten werken.

In City People Notebook zitten ook dramatische momenten, maar hier kan ook meer gelachen worden. Het is een boek vol korte verhalen over mensen die in de grote stad wonen en werken. Eisner weet daarbij een aantal thema’s heel mooi uit te werken. Zo worden alle mogelijke stadsgeurtjes heel mooi van alle hoeken benaderd, maar ook thema’s als tijd en ruimte worden op een verrassende manier benaderd. Voor iedereen die denkt dat Eisner met A Contract with God zijn hoogtepunt bereikt had: alle graphic novels van Will Eisner zijn absolute aanraders, zeker in de perfecte uitvoering van WW Norton.

  • Will Eisner – The Building – WW Norton ISBN 978-0-393-32816-5
  • Will Eisner – City People Notebook – WW Norton ISBN 978-0-393-32806-6

Hieronder een pagina uit The Building, uit het verhaal over Monroe Mensh die zijn leven omgooit als er een kind doodgeschoten wordt waar hij bijstaat, en een pagina waarin je kunt zien dat City People Notebook niet echt een schetsboek is, maar een boek vol korte stadsverhalen, waarvan dit er eentje is uit het hoofdstuk “stadsgeurtjes”.

een pagina uit the building...

stadse geurtjes en de gevolgen...