
het joost swartehuis - aan de willemsstraat in de jordaan in amsterdam
Twee gevels waar vier horizontaal verdeelde appartementen achter schuil gaan. Let ook even op de subtiele rondingen van de raamkozijnen en het kleurgebruik in het trappenhuis.
Huisnummers uitgehakt in hardsteen.
Een echte trap, met contact met de buitenwereld.
Een elegante trap ook.
Het trappenhuis als je naar boven kijkt, met de plattegrond van de Jordaan.
Lage ramen, waardoor je ook als je op bed ligt naar buiten kunt kijken.
Achter de slaapkamers bevindt zich een ruim balkon met kastruimte.
Verwarmingselementen die tegelijkertijd dienen om je handdoeken te drogen of te verwarmen.
Bijna niet te zien op de foto, maar de glasplaat tussen bad en douche stopt , zodat je op het scheidingsmuurtje je shampoo en andere badspullen kwijt kunt.
De keuken met erachter de leefhoek. Let ook even op de hoek die uitgespaard is.
Blik in de keuken.
Achterkant van het huis. Hier lijken het wel drie verschillende huizen (zie ook de kleinere foto hier links, die een paar stappen naar rechts gemaakt is). Hier kun je zien dat de balkons vrij ruim zijn.
De top van de klassieke gevel, met lichtgebogen raamkozijnen.
Bankjes en een deel van een tafel, ook ontworpen door Swarte.
Huiskamer op de bovenste etage, ook weer met lage ramen…
Het trappenhuis met een deel van de Twaalf Parels van de Jordaan en een stukje van de plattegrond.
De details – de kleur, gladde muren, ruwe muren. Dit is een hoek van het trappenhuis.
Alleen in het trappenhuis al kijk je je ogen uit.
En ik was de enige niet…
Tekenaar Joost Swarte werd gevraagd om de gevel te tekenen voor een huis in de Jordaan in Amsterdam. Aan de Willemsstraat was al zeventig jaar een gat dat woningbouwcoöperatie Ymere wou opvullen, en het huis ernaast moest meegenomen worden. Swarte voelde er wel voor, maar om een gevel te kunnen ontwerpen moest hij ook weten wat er achter die gevel kwam te zitten. Dat zouden twee huizen worden met vier appartementen over twee verdiepingen. Dat wrd dus iets geheel anders, want Swarte stelde voor de twee panden horizontaal te verdelen. Daar volgde nog veel meer uit, want Swarte is niet een gewone striptekenaar – hij had al eerder meubels ontworpen, de Toneelschuur in Haarlem en nog het een en ander dat zich niet in hokjes laat vangen.
Het uiteindelijke resultaat is een dubbel huis met bijzondere verrassingen. Om te beginnen twee gevels, een “ouderwetse” en een strakke glazen gevel, waar de trap achter te zien is, die in dit geval een soort verticale stoep vormt. In dat trappenhuis vind je ook een kunstwerk dat Swarte speciaal voor de Jordaan maakte – de Twaalf Parels van de Jordaan. Maar als je hier een appartement betrekt zit je dus achter twee totaal verschillende gevels.
Binnen zijn ook nogal wat verrassingen te vinden. Zo zijn de ramen niet bepaald standaard. Soms lopen ze door, zodat de gordijnen boven het plafond beginnen, en in sommige slaapkamers bevinden zich ramen op een hoogte waar je ze normaal niet verwacht, maar waardoor je wel naar buiten kunt kijken als je in bed ligt. De keuken is steeds in de woonkamer gesitueerd, omdat die keuken volgens Swarte een integraal onderdeel van je leefsituatie moet uitmaken.
De badkamer zit vol met onfotografeerbare details, zoals een glasplaat tussen bad en douche die stopt boven het scheidingsmuurtje, waardoor je elkaar de shampoo aan kunt geven. De wand bij bad en douche is donker, zodat je, als je voor de tegenoverliggende spiegel staat, je voor een flatterende donkere achtergrond staat. De rest van de kleuren in de appartementen is ook geraffineerd en bijzonder, en er lijkt over elk detail nagedacht, tot en met de huisnummers, de muurankers (in de vorm van een man en een vrouw die een grote mond delen) en de badkamerverwarming (tegelijkertijd handdoekenwarmers) toe.
Goed idee dus, van Ymere, om een striptekenaar een huis te laten ontwerpen. Joost Swarte ging zelf met zijn gezin een maandje in één van de vier appartementen wonen en kwam meteen al een paar kleine foutjes tegen – zo zat het lichtpunt in de keuken precies achter je als je je uien wou snijden. Maar dat soort details wordt nog vlot even aangepast. Als je door het huis loopt kun je zien dat Swarte hier met ontzettend veel plezier alles uit de kast heeft getrokken om een huis te maken dat zo gastvrij mogelijk is voor de bewoners, en zo te zien is hij daarin zeer goed geslaagd.
De achterkant van het huis, met ruime balkons met ingebouwde kasten. Links architect Sytze Visser.
Joost Swarte legt tijdens de feestelijke oplevering van het huis aan Johannes van Dam wat details uit.
Het raam loopt hoger door achter het plafond…