McSweeney’s wist Art Spiegelman een tijdje geleden zover te krijgen dat hij een van zijn schetsboekjes als één derde van het tijdschrift McSweeney’s wou laten drukken. Dat was al een hele zelfoverwinning, want Spiegelman vindt zelf dat zijn schetsboekjes helemaal niks voorstellen. Als kijker denken wij daar heel anders over, en het was dan ook een uitstekend idee van McSweeney’s (de uitgeverij dit keer) om nog twee van die schetsboekjes uit te geven. Ze zijn nu met zijn drieën samen te koop met een elastieken band eromheen. Voor de abonnees op het tijdschrift zit er dus één bekend boekje bij, al heeft het hier een andere titel en een harde kaft gekregen.

Er zit ook nog een dun fullcolor schriftje bij met tekst en uitleg van Spiegelman. Daaruit wordt bijvoorbeeld ook duidelijk waar die twee half uitgescheurde pagina’s in het derde boekje vandaan komen. Dat was een kwestie van even oefenen. Voor het blad Raw dat ze toendertijd maakten hadden ze namelijk bedacht dat ze van elk omslag een stuk af zouden scheuren, om het er vervolgens ook weer aan te plakken, om verwarring te stichten en tegelijk een bepaalde barbaarse Amerikaanse praktijk aan de kaak te stellen – van onverkochte tijdschriften scheurde de boekhandelaar de kop af en stuurde die terug. Dan hoefde het blad niet betaald te worden omdat het onverkoopbaar was geworden.

Be A Nose is ook verkrijgbaar als je een abonnement neemt op McSweeney’s Book Release Club – je betaalt dan honderd dollar en krijgt tien boeken thuisgestuurd. Een zeer aantrekkelijk aanbod dus.

drie schetsboeken...

een zogenaamde half uitgescheurde pagina