Voluit heet het grootformaat fullcolor boek 100 Stripklassiekers die niet in je boekenkast mogen ontbreken. Het is geschreven door de Belgische stripjournalist Geert de Weyer, die de honderd teksten in eerste instantie schreef als serie voor een krant. Stripboekwinkels vroegen hem al snel of hij het onderwerp van zijn volgende stuk op tijd aan hun door kon geven, zodat ze wat voorraad in huis konden halen. Dat geeft wel aan dat er behoefte was aan een lijst als deze. Er komen zoveel kwalitatief uitstekende strips uit tegenwoordig dat je als doorsnee liefhebber al snel door de bomen het bos niet meer ziet. En terugkijkend in de tijd is een overzicht van Stripklassiekers zeker geen overbodige luxe. Elke stripliefhebber zal zelf ook wel eens een lijstje gemaakt hebben met favorieten.

De vraag is uiteraard of De Weyer geslaagd is in zijn opzet. Hij vertelde ergens dat er al wel een paar van dit soort boeken bestaan, maar dat die wel erg chauvinistisch waren. Als we dan stiekem even zijn lijst langslopen moeten we toch ook concluderen dat we wel erg veel Belgische strips tegenkomen (ruim dertig van de honderd…), en dat de totale lijst wel heel Europees gericht is. Herriman’s Krazy Kat en McKay’s Little Nemo staan er uiteraard wel in, net als Spiegelman’s Maus, maar Chris Ware’s Jimmy Corrigan zoeken we tevergeefs, net als Jeff Smith’s Bone of Charles Burns’ Black Hole. Nu heeft de Weijer al een tweede deel aangekondigd, dus daar zullen we deze titels ongetwijfeld vinden.

Na deze lichte kritiek kan alleen maar lof volgen, want het boek ziet er schitterend uit, met op elke rechterpagina een uitgebreid verhaal over de verkozen titel, en links veel illustratiemateriaal met wat korte extra informatie. En dan moet ik ook meteen toegeven dat een zeer groot deel van mijn persoonlijke favorieten hier wel degelijk te vinden is – inclusief Blueberry en Nero. Hugo Pratt staat erin, Moebius en Franquin’s Guust Flater. Maar ook een paar Japanse series die voor mij totaal onbekend waren, en de Weyer schrijft dan wel op zo’n manier dat je nieuwsgierigheid gewekt wordt. Dat betekent in de praktijk dat het boek precies doet wat het wil doen – je gaat als lezer meteen op zoek naar allerlei titels die je uit jezelf niet zo snel ontdekt zou hebben.

De Weyer geeft zelf ook toe dat hij, voor hij aan dit project begon, ook een paar blinde vlekken had waar andere stripliefhebbers hem op wezen. En zo kom je steeds weer een stap verder in de zoektocht naar bijzondere getekende verhalen. Er blijven wat titels tussen staan die me verbazen, als Bollie en Billie (over een jongetje en zijn hond, wat mij betreft bepaald geen klassieker), maar de Weijer weet er dan toch weer zo over te schrijven dat je geneigd bent zo’n strip een tweede kans te geven. Kortom – een inspirerend en nieuwsgierigmakend boek.

Links zie je een van de rechterpagina’s, hieronder de bovenste helft van de linkerpagina over Kuifje.

  • Geert de Weyer – 100 Stripklassiekers die niet in je boekenkast mogen ontbreken – Atlas ISBN 978 90 450 0996 4

halve linkerbladzijde