Amoras was de naam van het eiland waar het allereerste Suske- en Wiske-avontuur zich afspeelt, en het is ook de naam van de zesdelige strip waarmee Suske en Wiske eindelijk volwassen worden. Letterlijk, en in vele opzichten, want niet alleen is Wiske een welgevormde jonge vrouw geworden in dit verhaal en Suske een jonge man, het is ook serieus een strip voor volwassenen geworden waarin dingen gebeuren die je in een strip van Suske en Wiske voor volstrekt onmogelijk had gehouden. Het avontuur begint nog vrij onschuldig, met professor Barabas die naar een congres vertrekt en die op het vliegveld uitgezwaaid wordt door Lambik, Jerom en Suske en Wiske die klaar staan om er op de scooter vandoor te gaan.

vier herkenbare helden

Maar dan gaat het avontuur los, en komen Suske en Wiske ieder apart terecht op Amoras in het jaar 2047, terwijl Lambik ondertussen de tijdmachine van Barabas om zeep helpt. Op Amoras komen Suske en Wiske in de hel terecht, en behalve hun gebruikelijke tegenstander Krimson, die dit keer echt volkomen gestoord is geworden, krijgen ze te maken met de mooie maar onberekenbare, manipulatieve Jerusalem, die in het eerste deel meteen al verantwoordelijk is voor de dood van Wiske.

de dode wiske wordt door krimson in een kuil gesmeten

Samen met Jerusalem probeert Suske uit handen van Krimson te blijven, en Suske ontpopt zich daarbij als een vloekende en gewelddadige doorpakker.

suske en jerusalem

In de zes delen wordt de spanning vakkundig opgevoerd, waarbij Lambik als gebruikelijk de onnozelaar is die de boel regelmatig in het honderd doet lopen. Maar hij doet alles vanuit zijn goede hart, en uiteindelijk sterft hij een indrukwekkende heldendood. Maar daar gaat heel wat aan vooraf. Krimson blijkt bijvoorbeeld zelf ook weer gemanipuleerd te worden en is niet het meesterbrein dat hij zelf altijd dacht te zijn, en de rol van Jerusalem blijft tot op het laatst onduidelijk. Het scenario zit echter wel zo knap in elkaar dat alle losse eindjes uiteindelijk mooi aan elkaar geknoopt worden en alles klopt. Of dat voor onze helden zoals altijd een happy ending oplevert, daar laat ik me verder niet over uit, maar het grove geweld dat hier te zien is hebben we in ieder geval nooit eerder in een Suske- en Wiskeverhaal gezien.

jerusalem pakt door

De hamvraag is natuurlijk: draait Willy Vandersteen zich nu om in zijn graf? Ik heb geen idee, maar ik kan zeggen dat ik de zes delen in één ruk achter elkaar uitgelezen heb, en dat ik alleen maar grote bewondering kan opbrengen voor zowel scenarist als tekenaar, want de karakters van de figuren zijn eigenlijk alleen maar verder gegroeid, en misschien zelfs iets ernstiger uitgewerkt op een volstrekt geloofwaardige manier, het verhaal is al net zo krankzinnig als alle Suske – en Wiskeverhalen, alleen nu geschikt gemaakt voor een volwassen publiek. En dat volwassen publiek zal er zeker van genieten.
Kijk hier hoe Lambik gemanipuleerd wordt door Jerusalem om Wiske op het verkeerde been te zetten:

lambik wil even troosten...

Lambik wou even troosten toen Jerusalem zachtjes tegen hem had gezegd dat ze al te veel doden had gezien vandaag (nadat ze er zelf een paar door het hoofd had geschoten). Amoras is een bijzonder verhaal in zes delen – een sublieme fantasy/science fictionstrip, waarin voor de humor relatief weinig ruimte is, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het spectaculaire verhaal. Een absolute aanrader.

  • Marc Legendre en Charel Cambré – Amoras – De Complete Saga (zes delen in één band) – Standaard Uitgeverij – ISBN 9789002257605
  • Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Amoras de complete saga