
yann en verron govert suurbier integraal 1
De avonturen van Govert Suurbier, de dikbuikige missionaris die door het Vaticaan zo lastig werd gevonden dat hij in het interbellum naar de meest afgelegen plaatsen werd gestuurd, en die daar dan ook de meest uitzinnige avonturen beleefde, samen met de aan hem toegewezen pater Reinier Kneppelhout, die in de Eerste Wereldoorlog gevechtsvlieger was tot hij een van zijn slachtoffers had gezien, zijn nooit bij een heel groot publiek bekend geworden.
Scenarioschrijver Yann en tekenaar Laurent Verron maakten zeven verhalen met Suurbier en Kneppelhout die tot voor kort volgens mij alleen bij de fijnproevers onder de stripliefhebbers bekend waren. Het was dan ook een aangename verrassing om te zien dat Suurbier’s avonturen nu integraal opnieuw worden uitgebracht. Dat levert ongetwijfeld een nieuw en hopelijk wat groter publiek op.
In het eerste deel van de integrale zijn de eerste vier verhalen opgenomen – het begint bij de Papoea’s, en dan zien we al dat Yann heel wat historische feiten in zijn verhaal weet te smokkelen die het eigenlijk allemaal alleen maar nog hilarischer maken – zo is er hier een belangrijke rol weggelegd voor antropologe Margaret Mead, die inderdaad rond die tijd participerend onderzoek deed naar het seksleven van de papoea’s.
Het tweede verhaal speelt zich af in Parijs, waar we er achter komen dat Suurbier een leven achter zich heeft als pooier met de bijnaam Stampertje, waardoor hij de rosse buurt van Parijs redelijk goed blijkt te kennen. Dit om even aan te geven dat we hier te maken hebben met een strip voor volwassenen, want het gaat niet alleen regelmatig over seks, ook religie wordt stevig op de hak genomen, ook weer aan de hand van allerlei historische feiten.
Deel 3 speelt zich af bij de Eskimo’s, deel 4 heet Adolf, en hier duikt Josephine Baker op. De verhalen zijn hilarisch en tegelijk zijn het verhalen die je behoorlijk aan het denken kunnen zetten, want de humor van Yann heeft altijd een ruw randje – er wordt altijd wel iets subtiel aan de kaak gesteld. Let wel: er wordt nooit een belerend vingertje omhoog gestoken, maar je wordt wel degelijk aan het denken gezet, als je een beetje oplet tenminste.
Dan nog even over de kwaliteit van de integrale uitgave. Daar heb ik nog wel een paar kleine kritiekpuntjes. Om te beginnen hulde voor het omslag en het goudkleurige leeslint – perfect! Het dossier waarmee de integrale uitgave begint is zeker niet slecht, maar wat ik van een integrale uitgave verwacht is wel volledigheid. En dan mis ik bijvoorbeeld de titelpagina’s van mijn originele albums. Ik laat hier alleen de titelpagina van Papoea’s zien, maar elk boek had zo’n volledige pagina – die had ik graag in de integrale terug gezien, en ook graag als volledige pagina, en dat geldt ook voor de omslagen – ik zou graag de verschillende omslagen zoals die ooit verschenen zijn willen zien.
En dan nog iets – de boeken die ik nog in de kast had staan zijn allemaal gedrukt op zijdeglanspapier, wat voor strips eigenlijk ideaal is, want daarop komen de kleuren het beste tot hun recht. In de integrale vind ik een goedkope, matte papiersoort, waardoor alles wat doffer lijkt. Dat is bijzonder spijtig. Ik hoop dat de Integrale deel 2, met de resterende drie verhalen deze problemen oplost en naar volledigheid streeft. Als ik daar alle titelpagina’s alsnog terugvind neem ik deze woorden uiteraard terug. Hoe dan ook kijk ik uit naar dat tweede deel, want ik heb van de zeven verhalen er ooit maar vijf te pakken kunnen krijgen.
- Yann & Verron – Govert Suurbier Integraal 1 – Le Lombard – € 34,95
- Bestel dit boek bij je lokale boekhandel of rechtstreeks bij de uitgever.
© scenario Yann, tekeningen Laurent Verron 2020 Le Lombard