mawil kinderland een jeugd in de schaduw van de muur
Als we in Nederland vertaalde strips te lezen krijgen zijn dat meestal Engelstalige strips, of Franse strips, heel af en toe komt daar een Japanse of Scandinavische strip bij, maar de andere taalgebieden lijken wel onzichtbaar, en dat geldt vreemd genoeg ook voor het Duits, want er worden verbazingwekkend weinig Duitstalige strips vertaald en hier uitgebracht.
Gelukkig is er een enkele uitgeverij, zoals soul food comics, dat daar langzaam maar zeker verandering in brengt – zo publiceerden zij onder meer de schitterende Don Quichotbewerking van Flix. Maar er is meer.
Kinderland is een vuistdikke (bijna tweehonderd pagina’s dikke) strip, of liever graphic novel, met een wat mij betreft wat ongelukkig gekozen titel, met een ondertitel die de lading wat beter dekt: Een jeugd in de schaduw van de muur.
Hoofdpersoon is Mirco, een klein, bebrild jongetje die met zijn ouders en jongere zusje in Oost-Berlijn woont. Het verhaal speelt zich af net in de periode voordat de muur valt. Mirco is slim, maar hij ligt onder vuur van een paar botte ouderejaars. Hij sluit een onverwachte vriendschap met Torsten, een jongen die net van een andere school on een paralelklas is geplaatst. Mirco en Torsten lijken absoluut niet op elkaar, maar ze vinden elkaar in het pingpongen, waar ze een sterk team blijken te vormen.
Kinderland is een verhaal over vriendschap, maar ook over een maatschappij die meer op de onze leek dan we geneigd zijn te denken, terwijl er wel altijd een druk en een spanning was die onderhuids speelde. De socialistische staat die Oost Duitsland toen nog was krijg je hier te zien door de ogen van jonge pubers te zien. En dat je dan met een studieboek moet pingpongen in plaats van een batje, omdat die er bijna niet zijn, en dat het netje vervangen wordt door een rijtje boeken of een plank, dat is dan vanzelfsprekend – zo improviseer je gewoon elke dag.
Kinderland laat niet alleen de wereld op school zien, maar ook die van de Freie Deusche Jugend, waar je je wel bij aan moest sluiten (behalve Torsten natuurlijk, want dat is de notoire dwarsligger in dit verhaal), het gezin van Mirco en dat van Torsten, die alleen met zijn moeder woont, omdat zijn vader naar het westen gevlucht is, en alle verdere details van het leven van Mirco – pianoles, misdienaar, vakantie met de familie op nudistenkamp, enzovoorts.
Kinderland is soms hilarisch, soms aangrijpend, maar meestal zit je breed glimlachend de wederwaardigheden van Mirco te volgen – de onwaarschijnlijke vriendschap met Torsten wordt mooi geloofwaardig neergezet, en je krijgt sterk de indruk dat dit boek wel eens voor een heel groot deel autobiografisch zou kunnen zijn. Het leven in Oost-Berlijn voor de Wende werd nog niet eerder zo gewoon en tegelijk zo indrukwekkend neergezet als hier. Een fenomenaal goed boek.
- Mawil – Kinderland – Een jeugd in de schaduw van de muur – soul food comics – hardcover – € 27,50
- Bestel dit boek bij je lokale boekwinkel of rechtstreeks bij uitgeverij soul food comics
© tekst en tekeningen Mawil 2018 soul food comics