mario boon onze oorlog
In de nacht van 24 op 25 mei 1943 hielden de Duitsers in het Belgische Sint-Truiden met dertig wagens een razzia, waarbij drieënzestig verzetsmensen werden opgepakt, die meteen werden afgevoerd naar het beruchte kamp van Breendonk. Het betekende voor veel van hen een dodelijke lijdensweg. Het boek De nazirazzia van 24 mei 1943 van Roger Rutten dat over deze gebeurtenissen gaat was de belangrijkste inspiratiebron voor de strip Onze Oorlog van Mario Boon, die zelf van Sint-Truiden komt, en die kans zag veel van de betrokkenen nog te spreken.
Het is een indrukwekkend verhaal geworden, waarin twee mannen centraal staan – verzetsstrijder Piet Swijsen en de kermisbokser Karel Verstoffelt, die de kant van de Duitsers koos en zo als SS’er aan het Oostfront terecht komt waar hij zich verschrikkelijk misdraagt. Als hij terugkeert in België wordt hij aangesteld als bewaker in het Auffanglager Breendonk.
De twee vinden elkaar in de bokssport, en hebben daardoor toch contact met elkaar, al is het zo dat Swijsen zich heel goed realiseert dat Verstoffelt een verschrikkelijke schurk is. Dat blijkt ook uit het bezoekje dat hij hem na afloop van de oorlog in de dodencel brengt, als Verstoffelt ter dood veroordeeld is. Maar dit is geen zwart-wit verhaal, er is aandacht voor de grijstinten die het leven altijd weer in petto heeft – het toeval dat een rol speelt, de toeschouwers die aanmoedigen en alles mogelijk maken, enzovoorts.
Een relatief “klein” oorlogsverhaal, maar wel een indrukwekkend verhaal.
- Mario Boon – Onze Oorlog – Standaard Uitgeverij – hc – € 15,95
- Bestel de strip hier bij een bekende webwinkel: Onze Oorlog
© Verhaal en tekeningen Mario Boon 2022 Standaard Uitgeverij