De Canadese tekenaar Gregory Gallant tekent onder de naam Seth, en hij publiceerde al jaren zijn lopende werk in een tijdschrift met de naam Palookaville. Het ging steeds om simpele softcover cahiers waarin met name ook zijn vervolgverhalen te volgen waren, naast ander los werk.

Een van die vervolgverhalen gaat over de gebroeders Abraham en Simon Matchcard, eigenaren van het bedrijfje Clyde Fans, opgericht door hun vader, Clyde Matchcard. Fans zijn ventilatoren, en die werden op een bepaald moment van de markt verdreven door de uitvinding van de air-conditioning. De Clyde Fans-verhalen gaan, op een ongewoon traag tempo, over de teloorgang van die zaak, over de twee broers en hun verhouding, over het verkopen van spullen (in dit geval ventilatoren), waar de ene broer goed in was, en de andere absoluut niet, over een klein Canadees stadje in de loop van de vorige eeuw, over ouderschap, en over de melancholie die dat allemaal met zich mee kan brengen als het door een tekenaar als Seth verteld wordt.

simon op pad als vertegenwoordiger

De eerste delen van Clyde Fans zijn gebundeld in het boek Clyde Fans Book 1, en ook vertaald, en als Ventilatoren verschenen in Nederland, maar hier al snel in de ramsj beland. Blijkbaar was er hier geen publiek voor een verhaal dat zo langzaam verteld wordt. Dat daar juist de kracht van Seth zit is blijkbaar niet voor iedereen duidelijk.

Uitgeverij Drawn & Quarterly benaderde Seth met de vraag of hij Palookaville niet als hardcover zou willen uitgeven, en vanaf nummer 20 gebeurt dat ook, en dat betekent dat de liefhebber van Seth’s werk nu het verhaal van Clyde Fans verder kan volgen in prachtige hardcover boeken, die verder gevuld zijn met autobiografische strips, fotoreportages, onder meer van de kapsalon van Seth’s echtgenote (daar hoort uiteraard ook een strip bij), en van de kartonnen modellen die hij maakte van het fictieve Canadese plaatsje Dominion, dat ook een rol speelt in Clyde Fans. Pagina’s uit schetsboeken, een opmerkelijk stempeldagboek, en vooral de herinneringen aan zijn eigen jeugd completeren de drie Palookaville-delen die tot nu roe verschenen zijn.

back issues

Maar elke aflevering van Palookaville begint met een ruime nieuwe aflevering van het magistrale Clyde Fans, de kroniek van twee broers en hun kleine bedrijf dat het niet redt. Het knappe is dat Seth alles tekent met behulp van slechts één steunkleur, en dat de strip daardoor op de een of andere manier perfect oogt.

abe en simon, oud

Je volgt de broers, een leven lang. Op een bepaald moment is Simon overleden, en volg je alleen Abraham, of Abe, nog maar. Een oude, onaantrekkelijke en vaak buitengewoon onsympathieke man, en toch weet Seth het voor elkaar te krijgen dat je hem wil volgen, dat je wil weten wat voor leven deze man gehad heeft. Al die gemiste kansen, al die wroeging, het wordt bij Seth bijna voelbaar door de manier waarop hij zijn verhaal vertelt. Clyde Fans is, wat mij betreft, een van de beste graphic novels die er ooit gemaakt zijn, en hij loopt nog steeds. Palookaville is de plek waar je hem kunt volgen. Helaas niet in vertaling verkrijgbaar, behalve het eerste deel.

 • Seth – Clyde Fans Book 1 – Drawn & Quarterly . ISBN 9781896597843
  Bestel Clyde Fans hier bij een bekende webwinkel: Clyde Fans
 • Seth – Ventilatoren – Oog & Blik -. ISBN 9789054920823
  Bestel Ventilatoren tweedehands via een bekende webwinkel: Ventilatoren
 • Seth – Palookaville 20 – Drawn & Quarterly . ISBN 9781770460188
  Bestel dit boek hier bij een bekende webwinkel: Palookaville 20
 • Seth – Palookaville 21 – Drawn & Quarterly . ISBN 9781770461635
  Bestel dit boek hier bij een bekende webwinkel: Palookaville 21
 • Seth – Palookaville 22 – Drawn & Quarterly . ISBN 9781770460645
  Bestel dit boek hier bij een bekende webwinkel: Palookaville 22
 • Drawn & Quarterly