
jean dulieu paulus en salomo
© Erven Jean Dulieu 2017 Uitgeverij De Meulder
Ik heb een zwak voor Paulus de Boskabouter sinds ik zijn verhalen als kind op de radio hoorde in het hoorspel waarbij alle stemmen werden ingesproken door de schepper van Paulus en zijn wereld, Jean Dulieu. Later las ik mijn kinderen de verhalen van Paulus voor, met de juiste stemmen, van Paulus, zijn vrienden Salomo de raaf, Oehoeboeroe de uil, Gregorius de das en zijn eeuwige vijanden Eucalyptus de heks en haar hulpje Krakras. Ik vraag me soms af hoeveel mensen er nog zijn die die verhalen nog met al die stemmetjes kunnen voorlezen – een van de kleine genoegens van het leven.
Het mooie is dat al die verhalen van Paulus de Boskabouter na al die jaren nog steeds verkrijgbaar zijn en dat er nog steeds verhalen opnieuw worden uitgegeven, allemaal dankzij dezelfde man, Maarten de Meulder, die met zijn uitgeverij De Meulder inmiddels een pracht van een Paulusbibliotheek heeft opgebouwd. En die boeken en boekjes zien er allemaal even fantastisch uit, want één ding word je bij de eerste oogopslag al duidelijk: hier is een uitgever aan het werk die met ongelofelijk veel liefde en aandacht het werk van Dulieu behandelt, waardoor het in elk boek optimaal tot zijn recht komt.
Dat blijkt ook weer bij de “Gouden Klassieker” Paulus en Salomo, dat niet de gebruikelijke stripvorm heeft, maar gewoon een verhaal is dat met schitterende tekeningen en aquarellen geïllustreerd is. Maar die zijn dan ook weer zo perfect door het boek gestrooid dat het effect optimaal is en elke tekening je een grijns ontlokt – Eucalypta over een volle pagina die naar haar hoofd grijpt met een opengevallen boek op de grond – dat is bijvoorbeeld een tekening waar ik eindeloos naar kan kijken, zo perfect heeft Dulieu zijn heks hier neergezet.
Wat ook opvalt aan de Paulusverhalen, en ook aan dit verhaal, is dat ze volstrekt niet verouderen, in tegenstelling tot de Jip en Janneke-verhalen van Annie MG Scmidt, die je nu eigenlijk niet meer kunt lezen. Paulus blijft leuk en universeel, met die niet al te snuggerige, maar doodgoeie boskabouter, en de verhalen die vaak om vriendschap en vertrouwen blijken te gaan.
Paulus en Salomo begint als Paulus een versgebakken, heerlijk geurende pannenkoek in zijn boom vindt, en Salomo dat niet helemaal vertrouwt, waarop ze besluiten met de pannenkoek naar Eucalypta te gaan, die de pannenkoek wel samen met hun wil opeten, maar dan spreekt ze wel even een toverspreuk uit die de betoverde pannenkoek weer onschadelijk maakt. En daarna richt ze haar pijlen op Salomo en moet Paulus er alles aan doen om zijn vriend te redden. Meer vertellen we hier niet over het verhaal, maar dat het een echte Paulusklassieker is, dat kunnen we zonder meer beamen.
Het boek is in twee edities te krijgen, een handelseditie met een bijlage over inktpotten en nestkastjes en een speciale beurseditie in een genummerde oplage van 150 exemplaren met bijzondere Salomo-illustraties.
- Jean Dulieu – Paulus en Salomo – handelseditie – Uitgeverij De Meulder – ISBN 9789064470455
- Jean Dulieu – Paulus en Salomo – beursseditie – Uitgeverij De Meulder – ISBN 9789064471476
Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Paulus en Salomo