Een klein overzichtje van vijf humoristische strips, gemaakt voor jeugdige stripliefhebbers, soms voor een zeer gericht publiek, maar meestal leuk genoeg voor een veel breder publiek – met andere woorden: als je kinderen hebt in de basisschool- of middelbare school-leeftijd kun je deze strips gerust aanschaffen, want je hebt er zelf stiekem ook nog veel plezier van.


Beestjes – Gezellig

De Beestjes-strips van tekenaar Schwantz verschenen in de gratis ochtendkrant Spits en kunnen een beetje als de opvolger van Heinz worden beschouwd – dezelfde absurdistische, bijna anarchistische humor die regelmatig volledig uit de bocht vliegt. Met een hond die met een parkiet in huis woont, die op een bepaald moment zijn knorrige opa in huis haalt, wat verregaande gevolgen heeft. Voor de liefhebbers van idiote humor.

volgens mij is hij stripfiguur...

  • Schwantz – Beestjes 7 Gezellig – Strip2000 – ISBN 9789462802490
  • Bestel de strip hier bij een bekende webwinkel: Gezellig

Caztar – Nibi Nibi

Caztar is een strip van Poetzarelli en Ivan Petrus, en het is een strip die lijkt te spelen in het nieuwe stenen tijdperk, en die op een opmerkelijke manier zonder woorden getekend is. Er zijn wel spreekwolkjes en denkwolkjes getekend, maar daar staan meestal tekeningetjes in van wat er gezegd wordt, bijvoorbeeld een banaan, of een lampje als Caztar een idee heeft. Dat betekent dat de strip ook door heel jonge kinderen al gelezen kan worden, maar door de slimme humor kan hij ook door een volwassen publiek zeker gewaardeerd worden, ook doordat hij geweldig getekend is. Een aanrader. Hier een fragment van een pagina:

idee!


Pinanti United – Pompen of verzuipen

Charel Cambré maakte met Pinanti United een curieuze strip voor voetbalfans, maar eigenlijk vooral ook voor jonge Belgische voetbalfans, want de strip wordt meteen tien keer leuker dan hij toch al is als je weet dat de jonge spelertjes van voetbalclub Pinanti United, waar trainer Raymond de scepter zwaait, allemaal momenteel topspelers in het Belgische voetbal zijn. Er zitten dus heel veel grappen in verwerkt die alleen leuk zijn als je wat van het Belgische voetbal weet. Desalniettemin is dit ook een leuke strip voor gewone voetballiefhebbers, en zelfs voor gewone stripliefhebbers die van een goede humoristische strip houden. En zeker hier geldt ook dat er zoveel grappen inzitten die voor volwassenen leuk zijn dat het gewoon een strip voor alle leeftijden is geworden.

op excursie


Dating for Geeks – in space!

Kenny Rubenis figureert zelf ook in zijn krantenstrip Dating for Geeks, oftewel afspraakjes maken voor nerds en andere sociaal zwakbegaafden. Zijn strip verscheen in dagblad Metro en is nu gebundeld, en daar blijkt de strip zelfs nog leuker van te worden. Niet alleen leuk voor “geeks”, maar vooral voor die doelgroep vaak pijnlijk herkenbaar, vrees ik, en daardoor buitengewoon leuk.

openingszinnen


Biep & Zwiep – Terug naar school

Luc Morjaeu tekende de hilarische avonturen van twee heksen op. Biep & Zwiep is duidelijk een strip voor schoolgaande kinderen, maar is zo heerlijk over-the-top dat het voor ouders leuk is om mee te lezen. Terug naar school is het vierde en laatste deel met 46 hilarische gags, met redelijk wat dubbele bodems. Leuk!

goed of slecht?