Vijf jongerenstrips op rij, die voor een deel lijken toegespitst op jongeren met een speciale belangstelling, bijvoorbeeld voor voetbal, tennis of meidengroepen. Toch blijken deze strips allemaal wel iets te hebben dat ze voor een groter publiek aantrekkelijk maakt, daarom lopen we ze hier allemaal even langs.

Louca – Als het maar…

Louca lijkt op het eerste gezicht een strip voor voetballende tienerjongens, maar het verhaal gaat over heel veel meer dan voetbal, en is bovendien geweldig goed getekend. Er zitten behoorlijk wat lagen in deze strip van Bruno Dequier. Louca is een luie en buitengewoon onhandige tiener die op een dag ineens een geest blijkt te zien die hem te hulp schiet – Nathan, een superbegaafde voetballer die intelligent en grappig is en die Louca gaat coachen. Alleen: Nathan is vermoord, en het verhaal draait voor een deel ook rond het vinden van zijn moordenaars. Voor een ander deel gaat het over de onzekerheid van Louca, over vriendschap, competitie, over liefde en over nog veel meer. Alles gegoten in een ingenieus verteld verhaal dat mooi getekend is. Een aanrader voor iedere stripliefhebber.

nathan verschijnt onverwacht tijdens een voetbalwedstrijd

Nathan verschijnt onverwacht tijdens een voetbalwedstrijd, en alleen Louca kan hem zien.

© Bruno Dequier – uit Louca – Als het moet… Strip2000, 2016

  • Bruno Dequier – Louca – Als het moet…- Strip2000 – ISBN 9789462802261
  • Bestel de strip hier bij een bekende webwinkel: Louca – Als het maar…

Tenniskids – Net niet

Tenniskids lijkt in eerste instantie ook een strip die alleen leuk is voor jongeren die gek zijn op één bepaalde sport, namelijk tennis, maar het blijkt gewoon een ouderwetse gagstrip te zijn, die bol staat van de grappen, die weliswaar allemaal met tennis te maken hebben, maar die iedereen zal kunnen waarderen. Bedacht door Céka, uitstekend getekend door Le Sourd, volgen we de capriolen van zes tennissende kids en hun coach Greg en de mascotte, het hondje Woefie. De grappen zijn vrijwel allemaal sterk, de tekeningen zijn goed, een aanrader voor wie van humoristische strips houdt.

de lijnen

© Céka & Le Sourd, uit Tenniskids 2 Net Niet , Strip2000, 2016

  • Céka & Le Sourd – Tenniskids 2 – Net Niet – Strip2000 – ISBN 9789462802360
  • Bestel de strip hier bij een bekende webwinkel: Tenniskids Net Niet

Sfinx – In alles BBF’s

Suus, Fay en Ingrid maken al sinds hun kleutertijd muziek samen. Jaren later komt Xenia daar als drummer bij, en zo ontstaat de bandnaam SfinX. Ze worden een beetje bekend, maar het grote succes komt pas als de valse Xenia vertrekt en de slome Sam haar plek achter de drums inneemt. In dit tweede deel van de stripreeks volgen we de band en de stereotiepe, schurkachtige geldwolf van een manager. Een leuke strip voor tienermeiden, met net wat te weinig grappen en implicaties voor een veel breder publiek, vrees ik. Er zitten wel een paar aardige grappen tussen, bijvoorbeeld als de bekende zanger Jack Bauer twee van de meiden probeert te versieren.

jack bauer in actie...

© René Bergmans, uit SfinX 2 In alles BBF’s – Strip2000 – 2016

  • René Bergmans – SfinX 2 – In alles BBF’s – Strip2000 – ISBN 9789462802346
  • Bestel de strip hier bij een bekende webwinkel: SfinX . In alles BBF’s

Noortje – Zet ‘m op!

Noortje is een echte Tina-strip (Tina is een wekelijks stripblad voor tienermeisjes) – een geweldige knusstrip voor tienermeiden, een strip die het ook al jaren volhoudt, gewoon omdat hij simpel, leuk en degelijk goed is. Ouderwetse kwaliteit, zal ik maar zeggen. Soms kan dat leiden tot wat oubollige taferelen, maar meestal kun je deze strip met een brede glimlach lezen. Stripveteranen Patty Klein (tekst) en Jan Steeman (tekeningen) leverden ook met dit vijftiende (!) Noortje-album weer een betrouwbaar knus stripboek af voor de liefhebbers van humoristische strips.

noortje heeft de hik

© Patty Klein en Jan Steeman – uit Noortje 15 – Zet ‘m op! – Strip2000 – 2016

  • Patty Klein en Jan Steeman – Noortje 15 – Zet ‘m op! – Strip2000 – ISBN 9789462802292
  • Bestel de strip hier bij een bekende webwinkel: Noortje – Zet ‘m op!

Riciculand – Balthasar

Prins Balthasar is achttien jaar oud maar kruipt in een babylichaam rond. Hij heeft wel een enorme snor die om zijn hoofd geknoopt zit, maar staan kan hij niet en hij heeft altijd een pamper om. Hij woont in Ridiculand, waar niets is wat het lijkt, en zijn vader de koning stuurt hem met twee “echte mannen” op pad om een “echte man” te worden. Absurde humor kan soms ook net een slag te absurd worden, en persoonlijk haakte ik hier al vrij snel af. Maar de buurkinderen van acht en negen kwamen niet meer bij van het lachen, dus blijkbaar gaat het hier om een vorm van humor waar ik overheen gegroeid ben, en waar ik als recensent maar beter mijn mond over kan houden. Oordeel dus vooral zelf over deze curieuze, uitzonderlijke strip.

ridiculand

© Wouter Goudswaard, uit Ridiculand – Balthasar – Strip2000/Syndikaat , 2016

  • Wouter Goudswaard, – Ridiculand – Balthasar – Strip2000/Syndikaat – ISBN 9789462802308
  • Bestel de strip hier bij een bekende webwinkel: Ridiculand – Balthasar