verron en sente ze noemden hem rooie
In de bijzondere reeks “Robbedoes door…”, waarin tekenaars en scenaristen de vrije hand krijgen om hun eigen verhaal rond de legendarische stripfiguur Robbedoes te maken, is Ze noemden hem Rooie een buitenbeentje. Het begint er al mee dat het verhaal op kerstavond aan een gretig groepje kinderen verteld wordt door hun oom Paul. Dat vraagt eigenlijk meteen al om wat uitleg, want in het blad Robbedoes was er tussen 1951 en 1982 een regelmatig terugkerende rubriek “De verhalen van Oom Wim”, met educatieve verhalen. De vertaler was daar blijkbaar niet van op de hoogte en heeft Oom Paul aangehouden (in het originele Frans heette de rubriek “Les Belles Histoires de l’ Oncle Paul”). Maar het gaat hier dus om een verhaal van Oom Wim, waarbij we er als lezer van uit kunnen gaan dat veel van wat er verteld wordt op waarheid berust.
Het verhaal draait om een twaalfjarige roodharige jongen die als acrobaat samen met zijn moeder in het circus werkte. Zijn moeder overleed na een ongeluk, en Rooie is bang dat hij in een weeshuis terecht zal komen en besluit met een boot naar Amerika te gaan – dat lukt hem op een inventieve manier. Die boot is van de directeur van de Transatlantische Compagnie, die verschillende luxe cruiseschepen bezit. Door de crisis (het verhaal speelt in de jaren dertig) moest deze man behoorlijk wat personeel ontslaan, en een aantal van die mensen is aan boord om de boel te saboteren om die ontslagen terug te draaien.
De dochter van de directeur, Juliette, is ziekelijk en gaat met een gouvernante mee op de boot naar New York, en Rooie en Juliette hebben elkaar al snel gevonden. Er zijn aanslagen, bedreigingen, er is spanning tussen het benedendekse en bovendekse personeel, en Rooie komt steeds op het juiste moment in actie.
Daartussendoor loopt er nog een kapitein rond, Robert Velter, die in zijn vrije tijd tekeningen maakt – hij wordt op een volgende cruise ontdekt door een Amerikaanse striptekenaar die hem een baan als assistent aanbiedt. Later zal hij in België voor Robbedoes onder de naam Rob-Vel de stripfiguur Robbedoes bedenken. Historisch juist, dus Oom Wim zit niet uit zijn nek te kletsen.
Er lopen in dit boek heel wat verhalen door elkaar heen, en het is meer een boek voor volwassen lezers geworden die vroeger al dol waren op Robbedoes dan voor de jeugd van nu, vermoed ik, maar voor de echte stripliefhebber is dit een echte aanrader. Vlot getekend, de verhalen zitten goed in elkaar en worden mooi afgerond, en een strip van 78 pagina’s op groot formaat… kon minder, zeggen we hier in Groningen.
- Verron en Sente – Ze noemden hem Rooie – Dupuis – € 10,50
- Bestel de strip hier bij een bekende webwinkel: Ze noemden hem Rooie
© tekeningen Laurent Verron, scenario Yves Sente 2018 Dupuis