Joost Swarte kreeg een uitnodiging om als “artist in residence” in The Wall House in Groningen te komen bivakkeren. Eerst was hij er, net als Leon Giesen, ook wel bekend als Mondo Leone, een weekend met zijn gezin om te kijken of het ook een inspirerend huis was. Giesen haakte af, omdat het huis hem niet bepaald gegoten zat. Geen gordijnen, geen deuren, afijn, lees zelf maar waarom Leon ervan afzag.

Swarte en Giesen zouden in eerste instantie samen iets doen rond dat Wall House, maar nu gaat Swarte alleen kijken of het huis hem inspireert tot grootse daden. In de zondagmiddagserie “Op Zondag” zou hij er meer over vertellen. The Wall House is een huis dat is ontworpen door de Amerikaanse architect John Hejduk, en Swarte vertelde wat meer over de man en waarom het zo’n bijzondere architect en ook leraar was. Daarna volgde een verhaal over zijn ervaringen in China, waar hij op uitnodiging van de Bijenkorf ook al als een soort “artist in residence” had rondgelopen, wat ondermeer geresulteerd had in een schitterende gelaagde tekening waarin de geschiedenis van de Chinese architectuur uitgebeeld wordt. En tenslotte stelde hij in een top 5 zijn “beste onbekende ontwerpers” voor, met onder meer een man die van origami zo’n verfijnde kunst heeft gemaakt dat zijn vouwvaardigheden ingezet worden in ruimtevaartprojecten (schermen die in kokers de ruimte ingaan om daar ingenieus te worden uitgevouwen), en Art Fry, de uitvinder van de lijm die maar een beetje lijmt, maar die wel tot de post-it-papiertjes heeft geleid, die een wereldwijd succes werden.

Wat Swarte nou precies in The Wall House denkt te gaan doen bleef wat onduidelijk, maar dat hij door het huis geïnspireerd genoeg raakte voor een ook weer inspirerende minilezing is duidelijk. Na afloop vertelde hij nog dat Hejduk al dood was toen ze het huis ook echt bouwden, en dat dit gegeven hem de vrijheid gaf te veronderstellen dat er wellicht nog het een en ander verbeterd of aangepast zou kunnen worden. Swarte heeft in het verleden al vaker aangetoond dat hij een vrije denker is, die met alles wat hij tegenkomt iets interessants kan doen, dus wij zijn heel benieuwd. De club die hem uitnodigt stelt niet echt eisen – er hoeft geen eindproduct opgeleverd te worden – maar Swarte lijkt me een man die juist met die vrijheid wel uit de voeten kan. Dit verhaal wordt dus ongetwijfeld vervolgd.