
marc sleen in ons volk 1944-47

Marc Sleen de tekenaar…

Marc Sleen de karikaturist

Marc Sleen de striptekenaar
© Marc Sleen
Marc Sleen is de schepper van Nero, een van de langstlopende strips ooit door één tekenaar en schrijver gemaakt, maar Sleen maakte in zijn lange leven (hij is inmiddels de negentig zeer ruim gepasseerd) veel meer strips, onder meer Piet Fluwijn en Bolleke, Stropke en Flopke, De Kapoentjes en Pollopof.
Sleen werd geboren als Marcel Neels, en in de eerste jaren gebruikte hij die naam ook nog wel – hij ondertekende zijn tekeningen, karikaturen en stripjes in zijn begintijd, vanaf 1944, als Marc, Marc Neels, M.Neels of alleen maar M. Niet veel later draait hij wat letters in zijn achternaam om en de rest van zijn leven gebruikt hij het pseudoniem Marc Sleen.
Ons Volk Ontwaakt was een Vlaams weekblad dat vanaf 1911 verscheen met de bedoeling het Vlaamse volk te verheffen. Van 1914 tot 1919 verschijnt het blad niet vanwege de Eerste wereldoorlog, en vanaf 1932 is de titel verkort tot Ons Volk, en het wordt steeds meer een echt familieweekblad.. In 1932 komt er een gratis bijvoegsel voor de jeugd bij, Ons Kleine Volkje, dat later omgedoopt wordt tot Ons Volkske. Tot 1938 wordt het bijvoegsel volgetekend door de Vlaamse strippionier Pink (Eugeen Hermans). Gedurende de Tweede Wereldoorlog verschijnt het blad opnieuw niet.
Half december 1944 wordt de draad weer opgepakt, en de jonge Marcel Neels neemt de plaats in van Pink. Hij verzorgt zowat alle tekeningen in het blad, van de illustraties bij verhalen, gedichten en korte stukjes tot en met karikaturen, cartoons en strips. Je vindt hier met name ook de eerste strips van Marc Sleen – Piet Fluwijn, De avonturen van Neus en Pollopof.
Uitgeverij Bonte maakte een boek dat voor de waarachtige fan van Marc Sleen een ware goudmijn is, want het bevat alle illustraties en teksten die Marc Sleen maakte voor Ons Volk in de jaren 1944, 45, 46 en 47. Daarbij hebben ze steeds de complete pagina afgedrukt waar de illustratie of de tekst op te vinden was, waardoor je er als extra een geweldig tijdsbeeld bij krijgt van België vlak na de oorlog.
Het boek laat voor de liefhebber van Nero en co misschien wat weinig strips zien, maar het geeft een fantastisch beeld van een beginnend striptekenaar en begenadigd illustrator en karikaturist. Sleen begreep al vroeg, toen Vandersteen succes kreeg met Suske en Wiske, dat er in de strips meer toekomst lag dan in het maken van karikaturen, maar hij had ook daar absoluut een groot talent voor.
En wat bijzonder verrassend is om te zien is dat Sleen een buitengewoon veelzijdig illustrator was in zijn begintijd – hij maakt niet alleen snel een overtuigend portret, maar ook een vlot landschap, of een sfeervolle illustratie bij een mooi verhaal. Alles even goed. Wat dat betreft is dit een verrassend boek – je leert Sleen van meerdere kanten kennen. We weten nu welke route hij genomen heeft, maar met de talenten die hij hier laat zien had hij nog heel wat meer wegen kunnen inslaan. Gelukkig voor ons heeft hij voor Nero gekozen ;)
Nog even over het boek – dat is werkelijk voorbeeldig uitgegeven – op groot formaat, gebonden, hardcover, perfect gedrukt en als gezegd steeds met complete pagina’s, waardoor je een schitterend tijdsbeeld voorgeschoteld krijgt. Magnifiek.
- Marc Sleen in Ons Volk 1944-47 – Bonte – ISBN 9789491466786
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Marc Sleen in Ons Volk