de affiche ontploffing...

art of modern rock
- the poster explosion

De rockposter en zijn afgeleiden als de flyer zijn pas echt populair geworden nadat de langspeelplaat verdwenen was. Het leek wel of de poster de behoefte aan visuele ondersteuning bij de muziek moest invullen. Het kleine cd-hoesje was daar absoluut ongeschikt voor. Paul Grushkin en Dennis King hebben een gigantisch en enigszins verbijsterend boek samengesteld dat alleen maar uit hoogtepunten lijkt te bestaan. Bijna vijfhonderd grote, op glanzend papier gedrukte pagina's met duizenden posters, flyers en wat er verder aan visuele hoogstandjes werd gemaakt in de afgelopen paar decennia, waar je met open mond naar zit te kijken.

Het boek is in verschillende hoofdstukken onderverdeeld - onder meer gezeefdrukte affiches, ouderwets ogende affiches, en verder hoofdstuktitels als "The devil made me do it" of Temporary Insanity" en "Taking it to the streets". Elk hoofdstuk heeft een uitstekende inleiding en tussen de posters door vind je erg veel informatie, onder meer over de verschillende kunstenaars die zich konden ontwikkelen binnen deze speciale vorm van kunst, maar ook over bepaalde podia die beroemd werden vanwege hun posters. Zo zijn er in de sectie "No Boundaries" ook een paar pagina's ingeruimd voor Club Vera in The Netherlands. Dat is toch wel erg leuk.

Daarnaast is er binnen die hoofdstukken ook voor gezorgd dat er van enige samenhang sprake is. Zo zijn er verschillende pagina's gevuld met affiches voor de band Guided By Voices, een bandnaam die tot een aantal totaal van elkaar verschillende posters heeft geleid. Dat geldt ook voor de Donnas en Electric Frankenstein. Er zijn ook wat pagina's met posters waarin bijvoorbeeld ogen de centrale rol vervullen, en zelf heb je, al bladerend, ook nog eens de neiging de affiches in je hoofd te gaan herschikken - alle raven bij elkaar bijvoorbeeld, of alle uilen, want die blijken verbazend veel op rockposters te figureren.

Het boek neemt echt alles mee, van waanzinnige stripposters tot ingetogen designaffiches, van knusse plaatjes tot pure horror en van shockeerposters tot gemoedelijke humor. Leesbaarheid is niet altijd belangrijk, lijkt het, maar sommige posters maken je door het intrigerende beeld zo nieuwsgierig dat je ze wel móet ontcijferen. Er wordt nergens voor teruggedeinsd, lijkt het wel - Bush met een Hitlersnorretje (Public Enemy), een ananas aan het kruis, noem het op en het komt langs. Maar vaak zijn de posters gewoon alleen maar bloedmooi, en ongelofelijk inventief.

Het boek is in een fors formaat uitgevoerd (33 x 20 cm), en de posters worden soms met een hele massa op één pagina afgebeeld, soms met drie, maar soms ook glorieus alleen. Het werkt fantastisch, en zelfs de kleiner afgedrukte posters komen hier nog goed tot hun recht, net als de afwijkende formaten. Het is niet alleen een geweldig boek voor rockliefhebbers, maar ook een buitengewoon inspirerend boek voor ontwerpers, en voor liefhebbers van kunst is het een perfecte aanleiding om rockposters te gaan verzamelen, want je wordt hier heel hebberig van.

Hier rechts vind je eerst een doorsnee pagina, waarbij opvalt hoe mooi de vormgeving is - de posters komen op het zwarte veld zeer goed tot hun recht, en er zijn twee velden voor tekst, en dat blijkt heel uitnodigend te werken, want ik merkte dat ik al bladerend regelmatig bleef steken omdat een tekst me niet losliet. Daaronder twee pagina's met posters van Guided By Voices (en dat waren ze nog lang niet allemaal) die laten zien dat zo'n bandnaam bij elke postermaker weer andere associaties oproept, waardoor elke poster ook zijn eigen sfeer heeft.

Daaronder drie posters die geïnspireerd zijn op pocketomslagen uit de jaren zestig, en daaronder nog een aantal losse posters uit het boek. Helemaal onderaan vind je twee van de pagina's die besteed zijn aan Vera in Groningen. De neiging om héél veel uit het boek te laten zien is groot, maar als je hier de smaak al een beetje van te pakken krijgt moet je gewoon het boek kopen, dan ben je wel even zoet. Bovendien kun je op de website van de samenstellers nog verder speuren. Je kijkt werkelijk je ogen uit.

50 cent

sjabloonkunst

eekhoorntjes!

groen en zwart...

kracht van beeld...

je gaat toch die kleine lettertjes lezen...

sea and cake

subtiel...

krachtig beeld...

the donnas

electric frankenstein ..

 

 

een pagina uit het boek...

guided by voices...

gestuurd door stemmen deel twee...

geïnspireerd op pockets

een van de vele raven...

ogen....

posters van scrojo...

een ijzersterk beeld...

subtiel kleurgebruik...

de kop van iggy pop...

vier maal de donnas...

beatlesparodie?...

veel variatie...

ingetogen en effectief...

ook vera levert een raaf..

nog meer vera-affiches...

 

terug naar de startpagina van moors magazine