book designers from the netherlands

- brigitte schuster
book designers from the netherlands

- nederlandse boekontwerpers

De Duitse Brigitte Schuster studeerde Type & Media op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag toen ze interviews begon af te nemen met Nederlandse boekontwerpers, vooral omdat ze voor haar eigen afstudeerproject, het ontwerpen van de letter Canella, alles wou weten wat je daar typografisch over zou moeten weten.

Die interviews breidden zich uit en gingen door nadat ze naar Zwitserland verhuisd was, want haar belangstelling had zich inmiddels verbreed tot boekontwerpen. Het ontmoeten van boekontwerpers duurde alles bij elkaar vier jaar, en leverde een fascinerend boek op, dat Schuster meteen ook maar in eigen beheer uitgaf als eerste uitgave van haar eigen uitgeverij.

Ze geeft met dit fraaie boek meteen ook een visitekaartje af, waarmee ze laat zien dat ze inderdaad veel geleerd heeft van de Nederlandse meesters, en dat ze daar zelf ook nog wat aan toe kon voegen. Het gaat soms om details, maar een dubbel leeslint dat los in het boek gevoegd zit, dat had ik nog nooit eerder gezien, en dat vind ik persoonlijk een fraaie toevoeging - "die houden we erin", zou ik zeggen.

Wat Schuster verder heeft geleerd is dat alle details ertoe doen - de vormgeving is hier tot in de puntjes verzorgd, met bijvoorbeeld een sublieme wegwijzer op het omslag - de namen van de ontwerpers die met een wit blokje achter hun naanm corresponderen met een donker blokje op het boekblok, zodat je hun hoofdstuk zo terug vindt.

Iedere vormgever is voor zijn of haar eigen boekenkast gefotografeerd, en er is ruim aandacht voor het werk van elke vormgever. Maar wat het boek uiteindelijk tot een echte aanrader maakt zijn uiteraard de interviews, want Schuster weet waar ze het over heeft, weet de juiste vragen te stellen, en ze is duidelijk zo oprecht ge´nteresseerd dat ze ook goede antwoorden krijgt. En dat levert weer een aantal mooie portretten op van Nederlandse boekontwerpers.

Het boek laat bovendien zien dat we in Nederland op het gebied van het Book Design niet voor niets al heel erg lang aan de wereldtop verkeren - alleen daarom al is dit een boek een aanrader voor iedereen die ge´nteresseerd is in mooi ontworpen boeken. Dat het boek zelf dan ook en prijs verdient in de categorie Fraai Ontworpen Boeken is dan nog eens mooi meegenomen.

  • Brigitte Schuster - Book Designers from the Netherlands - Brigitte Schuster Editeur Bern - ISBN 978-3-033-04259-9

wegwijzers...

Let op de speciale wegwijzers - op de omslag de namen van de ge´nterviewden, op de blokkant van het boek vind je de corresponderende hoofdstukken zo terug als donkere blokjes. En wil je je favoriete ontwerper vastleggen met een bladwijzer, dan zijn daar de twee dubbele (losse!) leeslinten.

open rug

Een open rug is natuurlijk erg leuk als je een boek maakt over het ontwerpen van boeken - je geeft een kijkje in de keuken...

ron van roon

Iedere ge´nterviewde ontwerper is gefotografeerd voor zijn of haar boekenkast.

tessa van der waals

Voorbeelden van het werk van Tessa van der Waals - naast de interviews is er in het boek veel ruimte voor beeldmateriaal ingeruimd.

terug naar de startpagina van moors magazine