miniboekje

irma boom
- biography in books

Irma Boom is een eigenzinnige boekontwerpster. We hebben hier haar bijzondere ontwerp voor Dutch Heights al eens laten zien. Toen ze een catalogus mocht samenstellen van haar werk koos ze voor een vorm die dat werk op een vreemde manier wél en niét tot zijn recht doet komen. Ze maakte er namelijk een mini-boekje van (hierboven een fractie kleiner dan in werkelijkheid afgebeeld, hier rechts een slag groter). Iets dat ze altijd al had willen doen, en als miniatuurboekje is het ook zeer geslaagd. Niemand die het in handen krijgt gelooft dat het boekje ook echt 704 pagina's bevat, en opmerkelijk genoeg is de tekst overal goed leesbaar.

Maar voor de presentatie van haar werk is het niet voldoende dat het boekje een kunstwerkje op zich is. Haar werk komt in het boekje namelijk wat minder goed tot zijn recht. En zo zit je als lezer en kijker met een boekje waar je op zich enthousiast over kunt worden, terwijl je als belangstellende naar het andere werk van Irma Boom op je honger blijft zitten (zoals de Belgen dat zo mooi formuleren), want de plaatjes zijn wel érg klein. En zo'n klein boekje is prachtig, maar het leest wel erg onhandig. Daarom beschouwen we het maar als een curiositeit in het omvangrijke ontwerpersoeuvre van Boom, en gaan we onze nieuwsgierigheid naar haar andere boeken wel op een andere manier bevredigen.

Want zelfs met die kleine plaatjes zie je toch een aantal boeken langskomen die je graag eens in handen zou hebben. En zo doet de mini-catalogus uiteindelijk toch wat hij moet doen - de nieuwsgierigheid bevorderen.

Overigens werd het boekje voor de boekhandel verpakt in een ingenieus doosje, dat we hier laten zien. Als je benieuwd bent naar de inhoud van het boekje moet je even naar de links hierna.

rug van het doosje...

 

groter dan levensgroot...

achterkant van het doosje

 

© Irma Boom 2010

 

terug naar de startpagina van moors magazine