funk en soul platenhoezen

funk & soul covers

Platenhoezen hadden door hun formaat iets dat een langspeelplaat extra aantrekkelijk maakte. De verzameling Funk & Soul Covers van uitgeverij Taschen laat dat weer eens duidelijk zien.

De hoezen worden hier gepresenteerd in alfabetische volgorde van artiest, waardoor je van buitengewoon suffe, brave hoezen springt naar sexy hoezen naar spannende hoezen en verrassende hoezen. Veel van die hoezen geven een fraai tijdsbeeld, maar doen ook heel gedateerd aan, en je hebt niet meteen de neiging op speurtocht te gaan naar bijvoorbeeld See-Saw van Don Covay, terwijl dat wel degelijk een geweldige plaat is.

Het boek laat alleen de voorkant van de hoezen zien, en dat betekent in sommige gevallen dat er echt kansen gemist worden, zoals bij Black Moses van Isaac Hayes, dat een van de spectaculairste uitklaphoezen is die ik ken - als je hem helemaal wilt uitklappen moet je een behoorlijk stuk vloer vrijmaken, maar hier zien we alleen de voorkant van de hoes. Jammer.

Je zou denken dat je onder de kop "Funk & Soul" toch een serie hoezen te zien zou krijgen die allemaal wat ol elkaar lijken, maar niets is minder waar - het verrassende aan dit boek is de onvoorstelbare verscheidenheid - je valt van de ene extreme hoes in de andere, en je bent dus niet snel uitgekeken. Dit is zelfs een heerlijk boek als je niet van soul of funk houdt, want die hoezen, dat is toch echt wel een feest.

Zelf heb ik ook steeds de neiging om mijn eigen verzameling platenhoezen ernaast te leggen, en dan zie je pas dat dit boek in feite maar het topje van de ijsberg laat zien. Van de Meters of Otis Redding bijvoorbeeld staat er maar één hoes in, van Swamp Dogg niet één. Maar dat doet niets af aan het feit dat dit een boek is dat elke platenverzamelaar verlekkerd zal blijven doorbladeren.

En niet alleen voor verzamelaars of muziekliefhebbers is dit boek leuk, ook voor ontwerpers of liefhebbers van de kleine geschiedenis is dit boek een aanrader, want de jaren vijftig, zestig en zeventig die hier tevoorschijn komen zijn wel de fascinerendste decennia van de vorige eeuw - er is nooit zoveel gebeurd in zo'n korte tijd als toen, niet alleen op muzikaal gebied, maar ook op vormgeversgebied, want designers konden bij het ontwerpen van een platenhoes op een bepaald moment echt helemaal voluit gaan. En die kleurrijke jaren komen hier fantastisch tot hun recht.

  • Funk & Soul Covers - Taschen - ISBN 978-3-8365-1986-1- distributie Librero

 

 

big bad bo...

black moses...

wipwap

rotary connection

 

terug naar de startpagina van moors magazine