jazz covers

jazz covers from the 1940s-1990s

Taschen is een wonderbaarlijke uitgeverij, die het voor elkaar krijgt om de prachtigste boeken voor ongelofelijk lage prijzen aan te bieden, gewoon door ze in vrij grote oplages te drukken, ervan uitgaande dat er wereldwijd wel degelijk een publiek is voor kwaliteit. En dat blijkt ook zo te zijn. In hun reeks boeken met platenhoezen is nu een dubbeldeel verschenen met hoezen van jazzplaten uit de jaren 1940 tot rond 2000. Twee boeken op langspeelplaatformaat met harde kaft, samen in een stevige kartonnen doos, samen voor nog geen veertig euro.

De boeken zijn niet alleen absolute aanraders voor jazzliefhebbers, die de boeken ook nog eens verdekt kunnen opstellen in hun platenkast (zie hieronder voor de ruggen van de boeken, zoals ze in de doos zitten), maar ook voor kunstliefhebbers, voor liefhebbers van goede vormgeving en van de kleine geschiedenis.

Want als je deze boeken doorbladert zie je de geschiedenis van de jazz aan je voorbijtrekken, met de meest krankzinnige en uitbundige hoezen, maar ook de sufste en braafste hoezen die je maar kunt verzinnen, tot en met melige humor toe (The Australian Jazz Quartet is daar wel een fraai voorbeeld van).

Vormgevers mochten soms volledig hun gang gaan, en op lp-formaat werd er dan ook iets fraais geproduceerd, dat hier in volle glorie vaak op het originele formaat wordt getoond. Voor iedere verzamelaar die sommige platen alleen voor de hoes bewaarde is er dus goed nieuws - schaf dit dubbelboek aan en ruim de oude platen die je toch nooit meer draaide nu eindelijk een keer op.

Maar met name voor designers en liefhebbers van goede vormgeving is dit een boek om eindeloos door te blijven bladeren, een magnifieke inspiratiebron. Een absolute aanrader.

slipcase

de ruggen van de boeken

 

een dubbele pagina uit het boek

twee albums van archie shepp

humor...

quincy jones

de variatie is groot

 

terug naar de startpagina van moors magazine